Afbeelding

Help, een lekkage!

Zakelijk

Ineens zie je die bruine kring in het plafond. Misschien hangt er wel een druppel aan! Of een natte plek op de zoldervloer. Je kijkt omhoog en ziet dat de dakplaat donker verkleurd is. Je voelt eraan en ja hoor, vochtig! Je zit TV te kijken en ineens valt de stroom uit. Je trekt de meterkast open en ziet dat het er nat is, zelfs de vloer! Je weet wel… water en elektriciteit, dat is geen fijne combinatie, dus je moet wat doen. Maar wat?

Zoek hulp!

Bij een lekkage probeer je altijd eerst verdere schade te beperken. Afhankelijk van de ernst van de lekkage plaats je emmers, droog je de natte plaatsen of leg je handdoeken om het vocht op te vangen. Daarna zoek je op je telefoon of laptop naar Lekkageprobleem Kwijt. OP die website vind je namelijk een vakkundige, betrouwbare lekkage specialist die ook nog eens bij jou in de buurt zit. Dat is fijn, want dat heb je nu nodig: iemand die snel bij je is en je kan helpen met je lekkage.

Lekdetectie nodig?

Weet je precies waar het lek zit? Weet je dat zeker? Want water kan vreemde omwegen maken! Dat betekent dat het lek helemaal niet daar hoeft te zitten waar jij het water naar buiten ziet komen. Water zoekt namelijk altijd de gemakkelijkste weg om naar beneden te stromen en dat is lang niet altijd de snelste weg. Is het lek niet goed zichtbaar, of twijfel je, kies dan op de website voor lekdetectie. Een lekdetectie specialist vindt door middel van moderne technieken de locatie van jouw lekkage, zonder te hoeven breken of slopen. 

Check je verzekering

Als de lekkage specialist onderweg is, maak je foto’s van de situatie. Probeer de lekkage in beeld te krijgen en fotografeer de ontstane schade. Controleer vervolgens je verzekeringspolis. Zeer waarschijnlijk ben je verzekerd voor de schade die ontstaat door een lekkage. Kom je er niet uit, bel dan met je verzekeraar, die kan je direct vertellen of en hoe je verzekerd bent en wat je te doen staat. Als het lek niet door eigen schuld is ontstaan, vergoedt de verzekering de lekdetectie en de gevolgschade. De kosten voor reparatie van het lek zijn in geen enkel geval gedekt: die moet je zelf betalen.

Lekkages voorkomen

Lekkages ontstaan soms door een impact van buitenaf. Door een tak die in een storm op je dak valt of door dakpannen die wegwaaien. Daar doe je niks aan. Er zijn ook lekkages die sluimeren. Die spontaan ontstaan, door slijtage van materialen bijvoorbeeld. Je kunt lekkages voorkomen door onder meer:

  • Je dak jaarlijks te (laten) controleren
  • Je dakgoten schoon te houden
  • Nooit chemische ontstoppers te gebruiken
  • Wasmachine- en vaatwasmachine aansluitingen regelmatig te checken
  • Een waterstop bij je (vaat)wasmachine te plaatsen
  • Je wasmachine in een lekbak te plaatsen
  • Kitnaden regelmatig te controleren (!)
  • Het buitenkraantje ‘s winters af te sluiten

Wacht niet te lang!

Mocht je onverhoopt toch met een lekkage geconfronteerd worden, dan is het dus zaak om de schade te beperken. Daarna is het belangrijk om zo snel mogelijk professionele hulp in te schakelen om het lek te dichten en eventuele gevolgschade te herstellen. Wacht niet te lang, want een lek gaat nooit uit zichzelf dicht en dus zal de schade alleen maar verder toenemen en daar zal ook je verzekeraar niet blij mee zijn. Je loopt dan zelfs kans dat ze helemaal niets uitkeren! Dus, lekkage? Actie!