Afbeelding

Oh nee, er is ingebroken! Wat nu?

wo 17 nov 2021, 17:01 Zakelijk

Je komt thuis en je ziet dat je voordeur op een kier staat. De schrik slaat je om het hart! Het zal toch niet? Je kijkt eens goed naar de deur en ziet dat het slot geforceerd is. Behoedzaam ga je naar binnen en je ziet zo gauw niks geks. Je televisie hangt er nog. Maar of er verder iets weg is? Mogelijk zijn de dieven gestoord in hun ‘werkzaamheden’. Dat is te hopen. Dan zit je nog wel met je voordeur. Wat doe je?

Het is een scenario waarmee je liever nooit geconfronteerd wordt natuurlijk. Maar het kan ons allemaal ooit overkomen. Dan is het goed om te weten hoe je moet handelen. Vanzelfsprekend bel je de politie als je een inbraak hebt geconstateerd. Pas op als je naar binnen gaat om te kijken hoe het er daar uitziet. Je zou sporen kunnen uitwissen en dat bemoeilijkt het politiewerk natuurlijk. 

Wacht op de politie!

Mocht je weten dat je portefeuille op tafel lag en je ziet dat hij weg is, blokkeer dan wel direct alle betaalpassen en creditcards. Ga pas als de politie er is kijken wat er allemaal is gestolen. Zodra je in beeld hebt wat er allemaal uit je woning is ontvreemd en welke schade er is aangericht, kun je contact opnemen met de verzekering. Zij handelen het verder met je af. Desgewenst kan Schadeoplossing Nederland je daarbij helpen. Deze onafhankelijke instantie werkt samen met alle verzekeringsmaatschappijen. Ook Slachtofferhulp Nederland kan je hierin bijstaan.

Pasjes blokkeren

Als de politie haar werk gedaan heeft en je hebt in kaart wat er allemaal is gestolen, kun je verdere actie ondernemen. Een telefoon gestolen? Blokkeer de simkaart via de provider. Autosleutels weg? Zet je auto binnen of elders, zodat dieven hem niet direct kunnen vinden. Meld dit ook bij je verzekering! Maak zoveel mogelijk foto’s van de situatie. Die kunnen je later mogelijk nog van pas komen. Daarna kun je beginnen met opruimen, mochten de inbrekers er een zootje van hebben gemaakt.

Betrouwbare slotenmaker

En dan zit je nog met je deur… Dat moet je tussen de bedrijven door ook nog zien te regelen. Via slotenprobleemkwijt.nl vind je een betrouwbare slotenmaker die bij jou in de buurt actief is. Hij is dus zo bij je, dat is prettig. De slotenmakers van dit landelijke platform van lokale slotenmakers zijn allemaal uitgebreid gescreend op vakkundigheid, betrouwbaarheid, ervaring en klantvriendelijkheid. Dat laatste is helemaal fijn als je net met de stress van een inbraak te maken hebt.

Braakschade verzekerd

De slotenmaker kijkt wat de schade is en geeft aan hoe hij je direct kan helpen, zodat je met een gerust hart naar bed kunt. Hij zal je van tevoren vertellen wat hij van plan is en wat het gaat kosten. Je mag erop rekenen dat dit een eerlijk bedrag is. Ook de verzekeraar zal daar blij mee zijn, want braakschade (en dus ook geforceerde sloten) is altijd gedekt onder de opstalverzekering, dus de kosten van de slotenmaker kun je in geval van inbraak claimen bij je verzekering.

Noodoplossing of definitieve oplossing

Je slotenmaker zorgt dus voor een noodoplossing als het niet mogelijk is om direct voor een definitieve oplossing te gaan. Mocht je slotenmaker het verstandig achten om later op de dag of de volgende dag overal nieuwe sloten te plaatsen (ook omdat je bijvoorbeeld gelijksluitende sloten hebt), dan regelt hij dat allemaal voor je. De slotenmaker kan je vanzelfsprekend ook adviseren over het plaatsen van inbraakwerende sloten en andere maatregelen die je kunt nemen om het inbrekers moeilijk te maken je pand binnen te komen. Hij houdt daarbij natuurlijk rekening met je budget. Zo voel jij je hopelijk snel weer veilig in eigen huis!