Afbeelding

Uitvaartrituelen in verschillende culturen

Zakelijk

Door de jaren heen is onze samenleving steeds multicultureler geworden. Hierdoor komen we in Nederland inmiddels allerlei verschillende culturen tegen. Deze culturen hebben allemaal hun eigen normen en waarden en gebruiken en gewoontes. Dit is op het gebied van eten en drinken het geval, maar dit geldt ook voor uitvaarten. Zo zijn er binnen vrijwel iedere cultuur verschillende uitvaartrituelen. We zetten hieronder een aantal culturen en de daarbij behorende uitvaartrituelen op een rijtje.

Islamitische uitvaart
Indien u als islamiet overlijdt, dan wordt u altijd begraven. Cremeren mag namelijk niet binnen deze cultuur. Bij een Islamitische uitvaart is het wassen en verzorgen van het lichaam van de overleden persoon belangrijk. Het lichaam wordt minimaal drie keer gewassen. Als het lichaam na deze wasbeurten nog niet rein genoeg is, wordt er vaker gewassen. Het gaat altijd om een oneven aantal wassingen. Dit kunnen er bijvoorbeeld ook vijf of zeven zijn.

Een overleden man mag alleen door mannen gewassen worden, een vrouw alleen door vrouwen. Wanneer het om een echtpaar gaat, mag de partner helpen bij het wassen. Na het wassen wikkelt men een overleden moslim in witte doeken (kafan). Bij de begrafenis zelf zijn alleen mannen aanwezig. De overleden persoon wordt altijd liggend op de rechterzijde begraven, met het hoofd richting Mekka.

Chinese uitvaart
Net als Moslims worden ook Chinezen begraven. Eén van de rituelen die plaatsvindt voorafgaand aan de teraardebestelling is dat er nepgeld verbrand wordt. Hiermee wenst u de overleden persoon veel rijkdom toe in het hiernamaals. Tijdens een Chinese uitvaart draagt u nooit rode kleding. Rood is namelijk de kleur van het geluk, waardoor het niet gepast is om dit tijdens een uitvaart te dragen. Kleedt u liever in witte kleding van (bij voorkeur) ongebleekt katoen.

Wanneer de kist het graf inzakt, draaien u en de andere aanwezigen zich met de rug naar het graf. Dit doet u niet alleen om het wrede moment zo niet te hoeven zien, maar ook omdat geesten hierdoor wegblijven en niet met u mee naar huis gaat. Tot slot is het ‘not done’ om een paraplu te openen tijdens een Chinese uitvaart. De geest van de overledene kan dan namelijk onder uw paraplu gaan schuilen.

Joodse uitvaart
Ook binnen het Jodendom wordt het lichaam van een overleden persoon eigenlijk altijd begraven. Binnen deze cultuur zijn bloemen vaak niet toegestaan. In plaats daarvan legt u steentjes rondom het graf. Na de uitvaardienst verplaatsten de gasten zich naar de begraafplaats. Hier gooit u eerst drie scheppen met aarde op de kist. De familieleden beginnen, de rest van de aanwezigen volgt. Bij orthodoxe joden mogen overigens alleen de mannen zand op de kist gooien.

Waar het binnen de meeste culturen gebruikelijk is om nabestaanden te troosten, doet u dit binnen de joodse cultuur pas na afloop van de begrafenis. Voordat het lichaam begraven is, moet u allereerst de doden respecteren. Wanneer de begrafenis eenmaal achter de rug is, mag u de nabestaanden pas troosten.

Hindoestaanse uitvaart
In tegenstelling tot de drie culturen die we hierboven behandelden, is het binnen de hindoestaanse cultuur gebruikelijk om te cremeren in plaats van te begraven. Waarom? Omdat zij geloven dat cremeren de snelste manier is om het lichaam terug te laten keren naar de bron. Tijdens een Hindoestaanse uitvaart draagt u doorgaans witte of zwarte kleren. Binnen het Hindoeïsme worden de uitvaartrituelen enkel uitgevoerd door een mannelijk familielid. Vaak is dit de oudste zoon. Bent u dit? Dan scheert u als teken van rouw en respect uw hoofd kaal.

Voordat de crematie plaatsvindt, loopt het mannelijke familielid altijd eerst met een kommetje van klein met daarin een brandend watje (diya) rond de kist. Het kommetje wordt tegen de lippen van de overleden persoon gehouden, waardoor deze hem als het ware kust. Dit wordt binnen de Hindoestaanse cultuur de kus van de dood genoemd. Het symboliseert het lichaam dat gecremeerd wordt.

Als laatste ritueel voorafgaand aan de crematie strooien u en andere aanwezigen kruiden, bloemen en geurwater over het lichaam van de overledene. Vervolgens sluit men de kist en doet de oudste zoon deze in de oven. Binnen het Hindoeïsme is het belangrijk dat het lichaam altijd in het zicht van de familie verbrand wordt. Wilt u aan alle rituelen van een Hindoestaanse uitvaart kunnen voldoen? Dan raden wij u aan om een Hindoestaanse uitvaartverzekering af te sluiten.