Afbeelding

Gebruik deze tips als je voor het eerst achter het stuur stapt

Zakelijk

Het maakt niet uit hoe oud je bent, voor het eerst achter het stuur kruipen is een belangrijke mijlpaal. Autorijden biedt een opwindend nieuw niveau van onafhankelijkheid, maar achter het stuur kruipen kan ook intimiderend zijn voor nieuwe automobilisten. Vaak zorgt het daarom voor veel spanning. Natuurlijk moet je een rijopleiding volgen, anders kom je niet in aanmerking voor je rijbewijs. Ook moet je online gevaarherkenning oefenen zodat je je theorie kunt halen. Bovendien is het verstandig om de onderstaande tips te volgen als je voor het eerst zelf achter het stuur stapt. 

Ga in je eigen tempo 

Verwacht niet dat je tijdens je eerste sessie achter het stuur invoegt op de snelweg. Begin op een parkeerplaats en ga vanaf daar verder. Zodra je je op je gemak voelt in de bestuurdersstoel, ga je naar grotere en drukkere wegen. Ook kun je dit het beste pas doen nadat je de verkeersregels al kent die je kunt leren bij auto of motor theorie oefenen. Hoewel het altijd belangrijk is om je bewust te zijn van de chauffeurs om je heen, probeer je geen zorgen te maken over wat ze denken. Als je je veiliger voelt om te wachten tot er geen auto’s naderen voordat je een parkeerplaats verlaat, is dat prima. Als het je comfortabeler maakt om vijf kilometer onder de snelheidslimiet te rijden, doe het dan. Hoewel je misschien een paar chauffeurs voorbij ziet razen, moet je er rekening mee houden dat veiligheid prioriteit nummer één is als je achter het stuur zit. Volg altijd de verkeerswetten en vermijd het oppikken van slecht gedrag dat je van andere bestuurders kunt waarnemen.

Wees altijd waakzaam

Hoewel het belangrijk is om op de auto voor je te letten, moet je er ook langs kijken, zodat je weet wat er aan de hand is. Scan voortdurend de weg in plaats van je blik recht voor je uit te staren. Zo blijf je alert en op de hoogte van veranderende verkeersomstandigheden. Als je naar een nieuwe plaats rijdt, is het ook handig om van tevoren de routebeschrijving op te zoeken. Als je weet wat je kunt verwachten, kunnen beginnende bestuurders zich veel comfortabeler achter het stuur voelen. Daarnaast is het ook van belang om waakzaam te zijn als je je eerste auto gaat kopen. Doe vooraf altijd een RDW kenteken check om er zeker van te zijn dat het voertuig perfect is voor jou.

Laat voldoende ruimte over

Een gemakkelijke manier om een veiligere en betere bestuurder te worden, is door voldoende ruimte achter de auto voor je te laten. Aanrijdingen van achteren zijn het meest voorkomende type verkeersongeval in veel landen, maar ze kunnen worden voorkomen door een afstand van ten minste drie seconden te laten tussen je voertuig en het voertuig dat je volgt. Laat nog meer ruimte over als je bij slecht weer rijdt. Hierdoor kun je op tijd reageren als de auto voor je ineens slipt over het asfalt bijvoorbeeld, terwijl het ook zorgt voor een beter zicht.