Pride Arnhem krijgt 'n divers karakter


Waar anders dan op het regenboogpad in Arnhem steken v.l.n.r. Rick, Max, Nick, Marianne,  Stefan en Ron de straat over.
Waar anders dan op het regenboogpad in Arnhem steken v.l.n.r. Rick, Max, Nick, Marianne, Stefan en Ron de straat over. (Foto: Ellen Koelewijn)

Pride Arnhem krijgt 'n divers karakter

  Nieuwsflits

Een festijn voor alle groepen die zich buitengesloten voelen. Geen feest specifiek voor de Arnhemse binnenstad, maar een evenement dat zich in alle wijken afspeelt. Pride Arnhem krijgt een breed karakter. Precies zoals Ron Roumen van de Stichting Liberation Pride Arnhem dat voor ogen heeft.

Door Vincent Bos

ARNHEM Hij wil dat vaker zichtbaar wordt dat Arnhem een Regenboogstad is. Zoals ook het gemeentebestuur dat nastreeft. Een stad waar van seksuele discriminatie geen sprake is. Waar plaats is voor iedereen, ongeacht seksuele geaardheid, religie, ras of welke achtergrond dan ook.

De basis voor Pride Arnhem is volgens Ron Roumen gelegd tijdens bijeenkomsten van de gemeente Arnhem over seksuele diversiteit. Deze bijeenkomsten zijn bijgewoond door betrokkenen uit de LHBTQ+ gemeenschap. Iedereen was er positief over.

De wijk in

“Iedere zichzelf respecterende stad heeft een Pride. Denk aan Amsterdam, Utrecht, Zwolle, Gouda en zelfs Geldrop. Het is raar dat een Regenboogstad als Arnhem geen Pride heeft voor de eigen community”, zegt Ron Roumen, de initiatiefnemer van Stichting Liberation Pride Arnhem. De voorzitter kiest wel voor een andere insteek. Hij wil de Pride van andere steden niet kopiëren, maar een eigen koers varen.

“Bij de Canalparade kijken de mensen naar de bootjes. Wij draaien het om. Wij gaan naar de mensen toe. We gaan de wijk in. We laten ons zien in De Laar, Malburgen, het Spijkerkwartier, Klarendal. We gaan naar buurtcentra, scholen en jongerencentra. We beginnen in januari met een netwerkbijeenkomst in Klarendal.”

Ron Roumen kiest niet voor een activistische toon, maar zoekt de verbinding. Dat doet hij door transparant, open en eerlijk te zijn. Door in gesprek te gaan. Door te kiezen voor laagdrempelige bijeenkomsten. Hij proeft enthousiasme bij de gemeente en hoopt op financiële steun van die kant.

Debat en straatfeest

“Daarnaast werken we aan een businessclub. We willen grote bedrijven koppelen aan Pride Arnhem. Dat wordt in augustus 2022 een vierdaags evenement. Met onder meer een politiek debat.”

“We denken aan filmvoorstellingen, projecten samen met Vitesse, ArteZ en HAN. Onder het motto dat we samen Arnhem zijn. Het wordt geen specifiek binnenstadfeest. We willen de wijk in. Al zijn er ook straatfeesten in het centrum, want met de gemeente is afgesproken dat we zichtbaar willen zijn.”

Iedereen die zich uitgesloten voelt

De stichting neemt een jaar de tijd om zich te presenteren in de aanloop naar Pride Arnhem. Een jaar om draagvlak te creëren. “We hebben aangegeven dat deze Pride niet alleen bedoeld is voor mensen uit de gay-scene. We willen er iedereen bij betrekken die zich op welke manier dan ook uitgesloten voelt. Dat kunnen net zo goed vluchtelingen zijn of daklozen, minder validen. Die lopen vaak tegen dezelfde blokkades aan. We willen ook die groepen een stem geven, een podium bieden.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden