Een heuse première voor de eindmusicalfilm ‘Stay at Home’ van de bovenbouwleerlingen van de Kentalis Dr. P.C.M. Bosschool in Arnhem.
Een heuse première voor de eindmusicalfilm ‘Stay at Home’ van de bovenbouwleerlingen van de Kentalis Dr. P.C.M. Bosschool in Arnhem. (Foto: Kentalis – Marieke Vlooswijk)

Leerlingen speciaal onderwijs maken eindmusicalfilm

  Nieuwsflits

Wat doe je als je als gevolg van het coronavirus geen uitvoering van de eindmusical kunt houden? Dan maak je in plaats daarvan een eindmusicalfilm. Dat deden de dove en slechthorende bovenbouwleerlingen van de Kentalis Dr. P.C.M. Bosschool in Arnhem.

ARNHEM - De leerlingen schitteren in ‘Stay at Home The Movie’ en ‘The making of’, te zien op het Kentalis YouTube-kanaal.

Leerkracht Marieke Vlooswijk schrijft jaarlijks de musical voor de bovenbouw. Alleen dit keer gooiden de maatregelen als gevolg van het coronavirus roet in het eten. Of niet?

“Meestal begin ik rond de meivakantie met de musical waarin kinderen – die in een kleine groep les krijgen – aan hun ouders kunnen laten zien wat ze hebben geleerd tijdens het schooljaar: van communicatie, zichzelf presenteren tot sociale vaardigheden. Maar dit jaar wist ik dat de uitvoering niet live kon zijn."

Positieve insteek

Samen met mijn vriend Hugo de Kok bedachten we om een film te maken. En het thema lag er al: het coronavirus, maar met een positieve insteek. Samen met de negen leerlingen hebben we toen beroepen bedacht die je niet thuis kon uitvoeren en wat er dan kan gebeuren. Dat is verwerkt tot een script.”

Opnames

De leerlingen, afkomstig uit Arnhem en omgeving, kozen vervolgens hun eigen rollen. 

“Je schrijft de rol op het kind. Het is dan het geweldig om te zien dat ze ook die rol kiezen, die jij voor hen bedacht had en in de klas dol enthousiast oefenen op hun teksten, gebaren, mimiek en het speciale gebarenlied, gemaakt door collega Delina Bijlenga en muziekdocent Loes Hendrickx.”

Filmlocaties in huis

“Een collega, die in de buurt van de school woont, stelde samen met haar schoonzus en buurvrouw hun huis ter beschikking als filmlocaties.” 

Hugo de Kok (regie en edit) en Thomas Dolman (camera), twee filmmakers die deze film kosteloos maakten, schoten daar in twee dagen alle opnames en deden vervolgens de montage. 

Bloopers

"De leerlingen wilden ook graag de bloopers zien, terwijl ze het super goed gedaan hebben. Zo is ‘The making of’ ontstaan. En die is net zo mooi als de film. Juist in ‘The making of’ zie je waar deze kinderen – die doof of slechthorend zijn en taalproblemen hebben – tegenaan lopen èn je ziet hun kracht en plezier. Het geeft zo’n goed beeld van deze doelgroep, dat dit onderdeel mij kippenvel geeft. Als ik deze film aan mensen laat zien wanneer ik over mijn werk vertel, dan weet de ander meteen waarvoor ik het doe.”

Rode loper

Uiteraard hoort bij het uitbrengen van een nieuwe film een première: een drive-in première. Ouders zaten in hun auto op het parkeerterrein, voorzien van drinken en popcorn. De jeugdige filmsterren kwamen op via een rode loper, dansten en deelden handtekeningen uit. 

“Er werd afgeteld van tien naar nul, waarna de ouders op een uitgedeelde iPad de film gelijktijdig konden bekijken. Het is nu een week geleden – 7 juli – dat de première was, maar dit eindproject is een pareltje om in te lijsten. Ouders, leerlingen en leerkrachten, we zijn allemaal supertrots op het eindresultaat.”

Over Kentalis

Kentalis is er voor mensen die een taalontwikkelingsstoornis hebben of slechthorend, doof of doofblind zijn, ook als zij meerdere beperkingen hebben. Zij kunnen bij Kentalis terecht voor onderzoek, zorg en onderwijs op maat, dicht bij huis en op locaties door heel Nederland. 

Ook werkt Kentalis samen met zorg- en onderwijsprofessionals in het binnen- en buitenland en delen wij met hen kennis. Onder het motto: ‘Samen komen we verder’.

De film is hieronder te zien:

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden