Wethouder Hans de Vroome lanceert de nieuwe naam van Musis Foyer: Fromberg Foyer. Fotocredits: Guido Roncken.
Wethouder Hans de Vroome lanceert de nieuwe naam van Musis Foyer: Fromberg Foyer. Fotocredits: Guido Roncken. (Foto: Roncken)

Musis noemt zaal naar oorspronkelijke architect

  Nieuwsflits

Arnhem - Musis in Arnhem heeft woensdag twee ruimtes hernoemd onder leiding van wethouder Hans de Vroome. Een van de zalen heet nu de Frombergzaal, naar Hendrik Willem Fromberg, de oorspronkelijke architect van Musis.

Lezers van De Gelderlander werd gevraagd de nieuwe naam voor de Promenoir te verzinnen. 

Eerder was al besloten tot het hernoemen van de Jubileumzaal tot de Van Beinumzaal, naar de Arnhemse dirigent.

"We vonden de namen van de Promenoir en de Jubileumzaal in Musis minder goed herleidbaar", legt directeur Hans Verbugt uit. "En Musis & Stadstheater heeft al een tijd de wens om haar rijke historie meer in de spotlight te zetten."

Jury

Uit de inzendingen heeft een jury, bestaande uit wethouder Hans de Vroome, Margreet van Gastel (voorzitter Raad van Toezicht Musis & Stadstheater), John Bruinsma (De Gelderlander) en directeur Hans Verbugt, gekozen voor deze naam.

Winnaar

De winnaar, Maureen van der Pluym, krijgt 10 x 2 vrijkaarten voor het insturen van deze naam.

Over Fromberg

Hendrik Willem Fromberg is geboren in 1812 in Kleef, Nordrhein-Westfalen. Hij vestigde zich in 1840 in Arnhem als architect en projectontwikkelaar. Hij was zelfs even eigenaar van villa Bronbeek, dat hij verkocht aan koning Willem III, die er een riant paleis voor zijn moeder Anna-Paulowna liet bouwen. 

Hij richtte een stichting op die een verbetering van de leef- en werksituatie van arbeiders en handwerkslieden tot doel had. In 1846 nam hij nam het initiatief tot de bouw van Musis Sacrum, dat in 1847 gereed was. 

Aanleiding voor de bouw van Musis was een Nederlands-Duits zangconcours dat in Arnhem werd gehouden. Er waren toen twee zalen: de Grote Zaal en de Tuinzaal. Arnhem eerde de grote architect al eerder: in de wijk Heijenoord is de Frombergstraat naar hem vernoemd. Hij overleed op 30 augustus 1882 en werd begraven op Moscowa.

Over Van Beinum

Eduard Alexander van Beinum (Arnhem, 3 september 1900 – Amsterdam, 13 april 1959) was een beroemd Nederlandse dirigent. In zijn vroege carrière werkte hij veel voor de het Arnhemsche Orkest (later Phion). Vanaf 1931 werd hij geliefd tweede, en later chef-dirigent van het Concertgebouworkest. 

Hij is geroemd voor de introductie van de symfonieën van Bruckner in Nederland, een blijvende specialiteit van het Concertgebouworkest. Later werd hij ook eerste dirigent bij het London Philharmonic Orchestra en chef-dirigent bij het Los Angeles Philharmonic Orchestra.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden