Steven Koster: "De diversiteit in de tuin is enorm." Dochter Eline (links) runt de theeschenkerij. (foto: Hilde Wijnen)
Steven Koster: "De diversiteit in de tuin is enorm." Dochter Eline (links) runt de theeschenkerij. (foto: Hilde Wijnen) (Foto: Hilde Wijnen)

Kweekland plukt de dag

  Nieuwsflits

Arnhem - Ook Stadstuin Kweekland is weer geopend. Het paradijs aan de Dalweg oogt prachtig als altijd, maar stiekem is er toch het een en ander veranderd.

door Hilde Wijnen

"Ik kom mijn eerste bosje bloemen van het jaar plukken. Jullie zijn toch open?" Over het pad van Stadstuin Kweekland komt een bezoeker aanlopen die net zo straalt als de tuin om haar heen. Vanwege corona bloeiden de bloemen en planten dit voorjaar in stilte, maar vandaag klinken er weer overal oh's en ah's tussen het groen.

Eigenaar Steven Koster en zijn vrijwilligers hebben de afgelopen maanden niet stil gezeten. Er werd flink gewerkt aan een verse kruidentuin, een ander dak voor de schuur en een nieuw concept. Vanaf dit jaar kunnen mensen voor 150 euro een oogstaandeel in de stadsmoestuin kopen. Daarmee mogen ze van juni tot en met oktober hun eigen kostje komen oogsten.

Plukken kon je altijd al bij Kweekland. Bloemen, aardbeien, kropjes sla. De stadstuin herbergt heel wat moois. Maar ja, van elke dag een kropje sla verkopen kun je niet leven.

Pergolalandbouw

"Toen partner Annemarie van Velzen in december stopte met Kweekland, was het tijd om de zaken opnieuw te bekijken. Eigenlijk was het plan om meer aan de horeca te gaan leveren. De lijntjes lagen uit. Maar toen kwam corona en gingen die koks dus echt niet meer allemaal verse kruiden lopen plukken", legt Steven uit. "Er zijn vele vormen van stadslandbouw. Ik zag in Wageningen dat het goed werkt om een samenwerkingsverband aan te gaan met je klanten. Pergolalandbouw heet het. Door mensen blijvend te verbinden aan de tuin, zijn we beter beschermd tegen onvoorziene zaken en hebben we stabiele inkomsten. Ook kunnen we, als mensen lid worden, de bezoekersstromen beter controleren, zodat we de anderhalvemeter-regel kunnen waarborgen."

Toch blijft Kweekland aantrekkelijk voor spontane bezoekers. Voor de bloemenpluktuin is geen abonnement vereist en ook de deuren van de theeschenkerij staan open voor iedereen. Dochter Eline en haar vriendin Noa, 16 en 18 jaar oud, zijn bezig met de vormgeving van een to go-variant. Eline: "De tuin is perfect om op anderhalve meter koffie te drinken of een ijsje te eten. Kleedjes, klapstoeltjes, picknicktafels of zomaar zitten op het gras, het kan allemaal."

Onder een strakblauwe hemel, tussen hoog opschietend vingershoedskruid brainstormen de meisjes over makkelijk mee te nemen lekkernijen voor bij de koffie. Een zomerbaan om jaloers op te worden. "Als we ooit weer op vakantie kunnen, dan is dit wel de mooiste manier om ervoor te sparen", lacht Noa.

Kweekland lijkt de crisis goed te doorstaan. Zonder er al te veel ruchtbaarheid aan te geven is driekwart van de oogstaandelen verkocht. Wie zijn of haar zomervakantie plukkend in het stadsparadijs wil doorbrengen, moet snel zijn.

Stadstuin Kweekland bevindt zich aan de Dalweg 80.

www.stadstuinkweekland.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden