Foto:

Subsidieregeling voor de aanschaf van luchtmeters

  Nieuwsflits

Arnhem - Om de Arnhemse luchtkwaliteit nog beter in beeld te brengen heeft de gemeente een subsidieregeling in het leven geroepen. Kern van de regeling is dat Arnhemmers die een luchtmeter aanschaffen en de meetgegevens beschikbaar stellen, een deel van de aanschafkosten vergoed krijgen. 

Het gaat om een vergoeding van 17,50 euro per meter. In totaal is er voor deze regeling 10.000 euro beschikbaar, wat neerkomt op ruim 570 luchtmeters.

 De Arnhemse luchtkwaliteit moet beter. Daarom is er door de gemeente een plan gemaakt om de luchtkwaliteit in Arnhem te verbeteren. Onder andere de invoering van de milieuzone voor vervuilende auto's en het verplicht gebruik van walstroom door schepen in plaats van dieselaggregaten zijn daar voorbeelden van.

Burgermeetnet

Een ander onderdeel van dit plan is om met hulp van Arnhemmers de gegevens over de luchtkwaliteit beter in beeld te brengen. Dit zogenaamde burgermeetnet, is een aanvulling op het gemeentelijke meetnet, waardoor er een nog beter en fijnmaziger beeld komt van de luchtkwaliteit in de stad. Het burgermeetnet wordt in samenwerking met de GGD en het RIVM opgezet. Op dit moment is op de website www.samenmetenaanluchtkwaliteit.nl actuele informatie te vinden over de luchtkwaliteit in ons land.

Terugwerkende kracht

Samen met de Gelderse Natuur en Milieu Federatie is in februari 2020 een eerste bijeenkomst geweest voor de opzet van een Arnhems burgermeetnet. Daarin is ook samenwerking gezocht met het Luchtdata-project van de Stichting Arnhems Peil. Deelnemers van deze projecten die al een luchtmeter hebben aangeschaft komen ook in aanmerking voor de subsidie. Zij zullen actief worden benaderd over het aanbod.

Subsidie aanvragen

Vanaf half juni kunnen Arnhemmers die subsidie willen aanvragen daarvoor terecht op de website van de gemeente: arnhem.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden