Stijldansen
Stijldansen (Foto: Rens PLaschek)

Dansscholen willen duidelijkheid over hervatten danslessen

  Nieuwsflits

Arnhem - De Arnhemse dansscholen willen duidelijkheid over wanneer zij de danslessen weer kunnen hervatten. Diverse sectoren weten al waar ze aan toe zijn. Voor de ruim 3000 dansscholen in Nederland lijkt er geen landelijke consensus te zijn. In de ene gemeente mogen dansscholen weer open en in de andere gemeente niet. Samen met hun 1,4 miljoen leerlingen eisen de dansschooleigenaren duidelijkheid van het kabinet.

Valt dans onder cultuur, dan mogen dansscholen per 1 juni dertig mensen ontvangen. Valt dans onder sport, dan blijven ze vooralsnog tot 1 september gesloten. De danssector wordt nergens genoemd in het overzicht van versoepelingen. "Professionele dansers mogen al wel repeteren mits ze anderhalve meter afstand houden", zegt Max Odarty van dansschool MaxStudios. "Zij hoeven zelfs niet tot 1 juni te wachten. Het is niet uit te leggen aan onze leerlingen die wekelijks voor hun plezier dansen. Ze bewegen immers toch een stuk minder intensief dan de beroepsdansers."

Wel dansen op school, niet in de dansschool?

Het landelijke beleid voor kinderen tot 12 jaar is nog onduidelijker. Zij mogen in de kinderopvang, op school en op de BSO al wel binnen dansen, maar nog niet in hun eigen dansstudio onder leiding van de dansdocent. Aangezien er al wel buiten gedanst mag worden krijgen de kinderen én sporters van Dansen bij Versteegh nu buiten dansles.

Romée de Weerd, eigenaar van Dansen bij Versteegh: "Buiten op de Ronde Weide van Sonsbeekpark, op het Kazerneplein en op het terras van de hoofdlocatie aan de Velperweg kunnen onze leerlingen met voldoende afstand dansen. De reacties van onze buren zijn overwegend positief. Naast buiten dansen geven docenten van Dansen bij Versteegh op dit moment ook live lessen via Facebook en lessen via Zoom. We doen wat we kunnen, maar liever geven we natuurlijk in de dansschool zelf les. Buiten en online dansen is leuk voor nu, maar niet ideaal."

Dansles veiliger dan boodschappen doen

Samen, op gepaste afstand een dansles volgen is volgens Odarty van MaxStudios veiliger dan boodschappen doen. Hij is niet de enige met vraagtekens over de situatie: ruim 1500 andere dansprofessionals sloten zich inmiddels aan bij de nieuwe alliantie Dansondernemers Nederland. "Dat is het enige voordeel aan deze situatie. Door de corona-crisis zijn alle dansschooleigenaren eindelijk verenigd, ongeacht de dansstijl waarin wij lesgeven."

De dansondernemers overhandigden eerder in mei het Basisprotocol Dans aan de ministeries van VWS, OCW en EZK. Met dit protocol kan veilig lesgegeven worden aan kinderen, volwassenen en paren. "We willen nu snel groen licht om open te gaan", aldus De Weerd van Dansen bij Versteegh.

De Weerd vindt dat zowel dansen voor kinderen, volwassenen en paren snel weer toegestaan moet worden. “Dat kan met een partner uit hetzelfde huishouden of met een vaste danspartner. Als het RIVM zelfs seks in coronatijd bespreekbaar maakt, dan moet het dansen met altijd dezelfde danspartner toch ook geen probleem opleveren. We staan klaar om de lessen van buiten weer naar binnen te verplaatsen. Al kunnen er minder leerlingen tegelijk les krijgen, we hebben zin om weer de studio in te gaan en ik zal er alles aan doen om dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden