Foto:

D66 Arnhem wil regionale noodverordening van tafel

  Nieuwsflits

Arnhem - D66 Arnhem wil dat de regionale noodverordening zo snel mogelijk ingetrokken wordt. Een noodverordening is voor korte crisissituaties en dat is de corona-pandemie niet, vinden de democraten. Voor een langdurige crisis is er de spoedwet, waar de regering deze zomer mee gaat komen.

D66 Arnhem vraagt aan Ahmed Marcouch, als voorzitter van de veiligheidsregio, om de noodverordening te vervangen door 'democratische alternatieven die wél passen bij de huidige situatie'. D66-raadslid Maarten Venhoek: "Corona bestrijden kan ook zonder de democratie af te schaffen."

Elke veiligheidsregio een eigen noodverordening

Elke veiligheidsregio in Nederland heeft een eigen noodverordening waarmee de verdere verspreiding van corona wordt bestreden. Deze noodverordeningen worden ingesteld door de voorzitters van de veiligheidsregio’s, zonder democratische controle op invoering, inhoud of looptijd door gemeenteraden of het Nederlands parlement. Met een noodverordening kan snel opgetreden worden bij regionale kortdurende crisissituaties.

De corona-pandemie is echter noch regionaal noch kortdurend, stelt D66 Arnhem. De Nederlandse democratie kent voor landelijke crises de noodtoestand of voor langdurige situaties de mogelijkheid voor een spoedwet. Het kabinet heeft een spoedwet aangekondigd, maar die komt pas ergens deze zomer. 

Onduidelijkheid maakt handhaving moeilijker

De noodverordening van veiligheidsregio Gelderland-Midden perkt grondwettelijke vrijheden in: de vrijheid van vereniging, de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer, de vrijheid van het belijden van een geloofsovertuiging. De stapsgewijze versoepeling zorgt ondertussen voor meer onduidelijkheid die handhaving moeilijker maakt, vindt D66 Arnhem. Deskundigen waarschuwen voor willekeur, een aantasting van de rechtstaat, stellen de Arnhemse democraten.

D66 Arnhem vraagt de burgemeester, als voorzitter van de veiligheidsregio, om zo snel mogelijk met een eerste rapportage te komen in de geest van de Wet op de Veiligheidsregio’s. Daarop kan de gemeenteraad dan overwegingen en gevoelens mee geven. "Daarmee herstellen we in ieder geval de democratie indirect terwijl we wachten op een echte oplossing uit Den Haag", stelt Venhoek.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden