CovidAlarm.
CovidAlarm. (Foto: Floris Wilmink)

Arnhemse vinding om 1,5 meter te borgen: CovidAlarm

  Nieuwsflits

Arnhem - Drie Arnhemse ondernemers zijn in een vergevorderd stadium van de ontwikkeling van een draagbaar CovidAlarm. Het apparaatje is een slimme afstandsmeter die waarschuwt als je dichter dan anderhalve meter bij een ander met zo'n apparaatje in de buurt komt.

De anderhalve meter afstand moet (voorlopig) het 'nieuwe normaal' worden. Het is duidelijk dat dit niet vanzelf gaat. De ondernemers denken met hun CovidAlarm, dat onder de €100 per stuk moet gaan kosten, hiermee een handje te kunnen helpen. Het apparaatje zou bijvoorbeeld in pretparken, concerthallen en voetbalstadions kunnen worden ingezet.

Ultra Wide Band

Het ontwikkelde apparaatje is een slimme afstandsmeter, die detecteert of er mensen binnen anderhalve meter van je komen en je alarmeert. Iedereen die een CovidAlarm aan een keycord om zijn of haar nek hangt, wordt gedetecteerd. Het CovidAlarm werkt zonder verbinding met andere (centrale) apparaten te maken zodat de privacy blijft geborgd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van moderne Ultra Wide Band locatie-technologie om de locatie ten opzichte van elkaar nauwkeurig te bepalen. De bedenkers vinden het beter dan bluetooth omdat dat een foutmarge van enkele meters heeft.

Efteling

De volgende ontwikkelstap is om de CovidAlarms elkaar ook te laten 'herkennen'. Op die manier kun je instellen dat een gezin bijvoorbeeld wel naast elkaar door de Efteling kan lopen zonder dat het alarmsignaal afgaat.

"We zien diverse toepassingen voor het CovidAlarm", aldus de bedenkers. "Om te beginnen is er vraag vanuit de bouwsector en de industrie waar men graag aan het werk wil zonder continu te moeten denken aan de afstandsregel. Daarnaast zien we toepassingen in onder andere kantoorgebouwen en publiekelijke instellingen zoals bibliotheken waar bezoekers een CovidAlarm om de nek hangen bij binnenkomst."

Zorginstellingen

"Ook horen we geluiden dat zorginstellingen bezoekers bij de receptie willen voorzien van een dergelijke preventiemaatregel zodat bezoekers op afstand blijven zonder looppaden en dergelijke in te richten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden