<p>Gedenkplaats Slag om Arnhem in het Jacob Groenewoudplantsoen in Arnhem.</p>

Gedenkplaats Slag om Arnhem in het Jacob Groenewoudplantsoen in Arnhem.

(Foto: Jurjen Drenth)

Airborne wandelroutes houden oorlogsherinnering levend

  Nieuwsflits

ARNHEM - In de maand dat Nederland zijn oorlogsslachtoffers herdenkt en de bevrijding viert, zijn in samenwerking met de Airborne Region vier speciale Airborne wandelroutes uitgebracht. De routes lopen door de gemeenten Overbetuwe, Renkum, Ede en Arnhem en sluiten aan op de Liberation Route Europe hikingtrail. Ze vertellen het verhaal van Operatie Market Garden/Slag om Arnhem. De routes met bijbehorende historische informatie zijn gepubliceerd op een speciale website, in een aantal korte video’s en op een minimap.

Bas van Es, Merkleider Visit Arnhem Nijmegen: “Arnhem en omgeving waren in 1944 en 1945 het centrum van het wereldtoneel. Hier werd een hevige strijd tegen de Duitse bezetter gevoerd. Wie nu de regio bezoekt, ziet dat nog steeds veel aan die tijd herinnert. Wij willen graag die verhalen blijven vertellen en daarmee de herinneringen levend houden. De vier wandelroutes zijn zodanig gekozen dat je op die plekken komt waar Operatie Market Garden zich heeft afgespeeld.”

Wandelen langs monumenten en oorlogsresten

De speciale Airborne wandelroutes belichten de lokale geschiedenis van Operatie Market Garden. Ze vertellen verhalen over de oorlogsstrijd en nemen de wandelaar mee langs monumenten, bezienswaardigheden en resten uit de oorlog. Je loopt over de plek van het strijdtoneel, leest en hoort de indrukwekkende verhalen uit die tijd en je realiseert je dat de vrijheid die we nu kennen, niet vanzelfsprekend is. De routes staan op visitarnhem.com/airborne. De route in gemeente Overbetuwe, vanuit Driel, krijgt deze zomer ook routebebording.

Minimap en video

De minimap presenteert de vier routes. Elke route heeft een kaart met een korte beschrijving van bezienswaardigheden en horeca onderweg en verwijzing naar de online omgeving met de downloadbare routes. De minimap krijgt vier taalversies: Nederlands, Duits, Engels en Pools. Deze is vanaf juli gratis verkrijgbaar bij accommodaties, VVV’s en oorlogsmusea in de vier gemeenten. Elke route krijgt bovendien een eigen korte impressie-video. De vier video’s worden vanaf begin juni gedeeld via social media.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden