Noah gaat volgende week afzwemmen en is er helemaal klaar voor
Noah gaat volgende week afzwemmen en is er helemaal klaar voor (Foto: Petra de Kramer)

Noah gaat op voor diploma A

  Nieuwsflits

In zwembad Valkenhuizen is er volgende week diplomazwemmen. De eerste keer sinds de zwemlessen half maart weer gestart waren. Noah is een van de kinderen die volgende week opgaat voor zijn diploma. Door het gat zwemmen vindt hij het leukste onderdeel.

Arnhem - Noah heeft gehoord dat hij mag afzwemmen voor diploma A. Zijn moeder Saskia merkt dat dit bericht hem extra motiveert om het goed te willen doen. “Hij wil heel graag zijn zwemdiploma halen. Door de sluiting van de zwembaden kon hij heel lang geen zwemles volgen, dat was wel jammer. Gelukkig was de basis die hij had nog goed en pakte hij het snel weer op.”

Miriam Derksen, coördinator van de zwemlessen in Valkenhuizen, ziet dat bij meer zwemleskinderen terug. “De meeste kinderen hebben gelukkig hun niveau vast kunnen houden. Vorig jaar waren de zwembaden alleen open van augustus tot en met december, daarna ging alles weer dicht en mochten we vanaf half maart pas weer zwemles geven. Het is erg fijn dat het nu weer kan. Om de achterstand in te halen, bieden we nu extra zwemlessen aan op zondag voor de kinderen die nu les hebben én we zwemmen door in de vakanties. Doordat ze 2x per week zwemmen, zie je gelijk veel vooruitgang.”

De laatste lessen moeten de kinderen in kleding zwemmen. Miriam: “Afgelopen jaren zijn de kledingeisen verzwaard. Voor A moet je 12,50 meter met kleren aan zwemmen, voor B is dat al 50 meter. Voor diploma C zwem je 100 meten plus je hebt een jas aan. Het zwem-ABC is gericht op de huidige situaties waarin kinderen met water in aanraking komen. Met diploma A kun je zwemmen in een gewoon zwembad. Heb je je B-diploma, dan ben je voorbereid op bijvoorbeeld een golfslagbad. Heb je dan ook nog C, dan ben je zwemveilig, zoals we dat noemen. Omdat wij het officiële Zwem-ABC uitgeven, houden wij ons aan de hoge kwaliteitseisen.”

Afzwemmen is dit keer anders georganiseerd en gebeurt nu tijdens de reguliere zwemlesuren. De dag dat het kind normaal zwemles heeft, is de dag dat hij of zij gaat afzwemmen. “Om het op deze manier te spreiden, kunnen we voldoende afstand creëren en is er ruimte voor 1 ouder om erbij aanwezig te zijn. Voor de kinderen is het ook rustiger, omdat ze met hun eigen clubje kinderen zijn”, aldus Miriam.

Noah staat ondertussen klaar voor de les, met kleren aan. Juf Yvonne geeft de instructies en daar gaat hij: rechtop staan, recht naar beneden springen en dan door het gat. Voor Noah is dit geen probleem en hij komt even later makkelijk weer boven water. Hij is er klaar voor. Volgende week gaat hij vol zelfvertrouwen op voor diploma A!

Wil je ook zwemlessen volgen? In zwembad Valkenhuizen en De Grote Koppel zijn lessen mogelijk voor zowel beginners als instromers.

Kijk op www.sportinarnhem.nl voor meer informatie.

Petra de Kramer - Sportbedrijf Arnhem

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden