<p>Samah Shoqair in kringloopwinkel 2Switch in Arnhem.&nbsp;</p>

Samah Shoqair in kringloopwinkel 2Switch in Arnhem. 

(Foto: Mensen Maken Nederland)

Arnhems gezicht in campagne Mensen Maken Nederland

  Nieuwsflits

ARNHEM - Bij kringloopwinkel 2Switch in Arnhem is Samah bezig om kleding die al wat langer hangt van kortingsstickers te voorzien. Want net als in kledingwinkels moet er regelmatig ruimte worden gemaakt voor nieuwe dingen. Het verhaal van Samah is één van de 100 verhalen die dit jaar gedeeld worden met de campagne Mensen Maken Nederland, vanwege het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet.


Het was een intensief jaar, ook wat kleding betreft. Iedereen besloot de kasten eens goed in te duiken en weg te doen wat niet meer gedragen werd. Bij het centrale magazijn in Arnhem moesten ze alle zeilen bijzetten. De ijzeren karren puilden uit met jassen, broeken, shirts en schoenen in alle maten. Van vrijwilligers zoals Samah tot de managers aan toe: iedereen kwam helpen om alles uit te pakken en te verwerken. De mooiste kledingstukken voor mannen, vrouwen en kinderen komen in handen van vrijwilligers als Samah Shoqair die het in de winkel in de rekken hangen. Van dure merkkleding tot simpele basics: ze komt het allemaal tegen.


Inburgeren

Vier jaar geleden kwam Samah met haar man en twee kinderen uit Syrië naar Nederland. Na een aantal jaar van wennen en inburgeren vond ze het tijd zich vrijwillig te gaan inzetten. “Ik wilde graag wat te doen hebben, niet alleen thuis zitten. Ik kwam zelf al weleens in de kringloopwinkel in Arnhem en zag dat ze vrijwilligers zochten. Op een dag ben ik de winkel ingestapt en heb ik gewoon gevraagd of ik wat kon doen.”

Veel Nederlands praten

Dat kon en daarom is ze er sinds zeven maanden drie dagen per week te vinden. Voor Samah is haar vrijwilligerswerk één grote oefening in de Nederlandse taal. “Ik wil zoveel mogelijk Nederlands leren: zinnen, woorden. Ik praat daarom heel veel met de collega’s tijdens het werk en in de koffiepauzes en vraag dan ook hoe je dingen noemt.”

Ook met het klantcontact is ze blij. “Ik probeer altijd vragen te beantwoorden en als ik ergens echt niet uitkom, haal ik even iemand anders erbij.” Net als in elke winkel liggen de vragen voor de hand: Waar hangt de kinderkleding? Zijn er ook grote maten? Wat kost dit rokje? En natuurlijk een van de belangrijkste vragen: hoe staat dit me? Het gebeurt regelmatig dat Samah even om haar mening wordt gevraagd als iemand het pashokje uitkomt en dat vindt ze hartstikke leuk.

Ervaring opdoen

Op maandag, woensdag en donderdag is ze in het Arnhemse filiaal te vinden. Naast de taal heeft ze in de tijd dat ze actief is bij 2Switch ook nog andere dingen geleerd waar ze blij mee is: het prijzen van kleding, retouren verwerken en bepaalde kleding presenteren. Dat komt van pas nu ze één dag per week studeert om verkoper in de retail te worden. Ze hoopt bij ‘haar’ winkel terecht te kunnen voor een stageplek, want naast vrijwilligers lopen er ook stagiaires en betaalde medewerkers rond in het bedrijf.

Nieuwe carrière

In Syrië was Samah kapper, maar omdat haar diploma’s niet geldig zijn in Nederland en ze heeft ontdekt dat de retail wel wat voor haar is, ziet ze kans een nieuwe carrière op te bouwen. De ervaringen die ze nu opdoet op de kledingafdeling zijn mooi meegenomen.Zelf neemt ze regelmatig kledingstukken uit de rekken mee naar huis. Ze koopt ze voor zichzelf, haar man, dochter van dertien en zoon van zeventien, al gaan die laatste twee ook graag zelf winkelen.

Op de vloer van de kringloopwinkel draagt ze met trots haar blauwe polo met het logo van de stichting en thuis hult ze zich graag in een mooie jurk of rok. Tenzij ze samen met haar man Zumba doet voor de tv, lekker sportief, dan gaat er toch iets makkelijkers aan, een lekkere joggingbroek ofzo!

mensenmakennederland.nu

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden