<p>Een vrijwilliger van de VoorleesExpress aan het werk. Als ze nu niet bij de mensen thuis kunnen komen, brengen ze boekentassen langs, videobellen ze of sturen linkjes door.&nbsp;</p>

Een vrijwilliger van de VoorleesExpress aan het werk. Als ze nu niet bij de mensen thuis kunnen komen, brengen ze boekentassen langs, videobellen ze of sturen linkjes door. 

(Foto: Lotte Stierhout)

Arnhemse VoorleesExpress zoekt vrijwilligers

  Nieuwsflits

Arnhem - Een steuntje in de rug voor Arnhemse kinderen tussen de twee en acht jaar met een taalachterstand: daarvoor zorgt de VoorleesExpress. “Door corona is de doelgroep meer achterop geraakt en is juist nu hulp hard nodig. Ondanks dat het in coronatijd wat lastiger is, komt de VoorleesExpress graag bij de mensen thuis en is op zoek naar voorlezers en coördinatoren”, aldus Corinna Haese, projectleider van de Arnhemse VoorleesExpress.

“Gelukkig zijn onze vrijwilligers creatief. Als ze niet bij de mensen thuis kunnen komen, brengen ze boekentassen langs, videobellen ze of sturen ze leuke linkjes door.” Wie zin heeft om mee te helpen, is van harte welkom. “We zijn flexibel en we gaan ervoor!”

Lezen maakt de wereld groter

Een voorleestraject bij de VoorleesExpress duurt in principe 20 weken. Elke week komt er een uur lang een voorlezer langs om samen met ouder en kind spelenderwijs te werken met taal. Corinna: “De VoorleesExpress gaat over geletterdheid. Lezen en voorlezen zijn essentiële middelen om taalontwikkeling te stimuleren.”

Vrijwilligers vertellen: “Ik geloof in de kracht van boeken. Onderling begrip, woordenschat, in de schoenen van een ander staan. Lezen maakt de wereld groter.” Of: “Taal verruimt je in je hele doen en laten, het geeft je een plaats in de wereld.”

Woordenschat en diversiteit

Minstens zo belangrijk bij De VoorleesExpress zijn de coördinatoren. Zij doen de intakegesprekken met de gezinnen, coachen de voorlezers wanneer dat nodig is en monitoren het traject. Corinna: “Je moet wel een beetje body hebben om dit werk te doen. We zoeken mensen die goed kunnen bemiddelen, betrokken zijn en zin hebben om te ondersteunen. We werken met verschillende culturen en dat brengt soms uitdagingen met zich mee.”

Coördinator Anneloes vind het fijn haar eigen tijd in te delen, de diversiteit aan gezinnen, maar ook aan voorlezers. “Het is niet allemaal zo strak volgens dezelfde lijn. Er zijn meerdere wegen naar Rome.”

Interesse? Vooral in De Geitenkamp, Rijkerswoerd, De Laar en Malburgen zoekt De VoorleesExpress mensen. Voor meer informatie en aanmelding kunt u mailen naar voorleesexpress@rozet.nl of bellen met 06-53146445.

www.Rozet.nl

www.voorleesexpress.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden