<p><em>Lente in het Nederlands Openluchtmuseum met op de achtergrond boerderij Beerta. Foto: Mike Bink</em></p>

Lente in het Nederlands Openluchtmuseum met op de achtergrond boerderij Beerta. Foto: Mike Bink

Openluchtmuseum deelnemer pilot ‘Museum open met sneltest’

  Nieuwsflits

Arnhem - Het Nederlands Openluchtmuseum is één van de zeventien musea die deelneemt aan de pilot ‘Museum open met sneltest’. Het Arnhemse museum is tijdens de Nationale Museumweek drie aaneengesloten dagen open voor Museumkaarthouders en wel op woensdag 21, donderdag 22 en vrijdag 23 april. Mensen met een Museumkaart kunnen het museum bezoeken als ze een kaartje voor een tijdvak reserveren én een negatieve sneltest laten zien. Deze sneltest kan gratis worden gedaan bij deelnemende testcentra.

Voor meer informatie over de procedure, de sneltest en het reserveren van een tijdslot: https://www.museumvereniging.nl/zeventien-musea-open-voor-pilot-met-sneltesten

In 2021 staat het ambacht nog meer in de schijnwerpers in het Openluchtmuseum. Er is onder meer een heuse Ambachtenroute, waar je bij diverse ambachtspresentaties informatiekaarten kunt verzamelen waarmee je thuis zelf aan de slag kunt en een nieuwe tentoonstelling ‘Makers in Beeld. Het ambacht van nu’ die hedendaagse ambachtslieden aan het woord laat; van traditionele ambachten als scheepstimmerman en klompenmaker tot maker van borstprotheses, kledingontwerper en hennakunstenaar. Ook is het in april 2021 precies 25 jaar geleden dat de tram voor het eerst ging rijden.

25 jaar tram in het Openluchtmuseum

In april 2021 is het precies 25 jaar geleden dat de tram in het Openluchtmuseum voor het eerst ging rijden. Inmiddels rijden er acht trams op het ruim anderhalve kilometer lange tramspoor. De voor bezoekers gratis ritten worden onder andere gemaakt met een Haagse (HTM) tram uit 1921, diverse Rotterdamse (RET) trams uit 1931 en een door de eigen vrijwilligers en medewerkers gebouwde replica van de Arnhemse (GETA) tram. De rails worden onderhouden door een Amsterdamse (GVB) railreiniger.

“Speciaal voor dit bijzondere jubileum verwelkomen wij een aanhangrijtuig van de HTM uit 1929, de HTM 779 voor de kenner. Dit aanhangrijtuig completeert onze motorwagen 58 en doet het hele seizoen dienst in het museum, een genereuze geste mogelijk gemaakt door de Tramweg Stichting en Wassenaarse Tram.”

In de Tramremise is vanaf dit voorjaar een geheel vernieuwde presentatie te zien. Naast negen nieuwe wandpanelen zijn er nu ook voorwerpen en films te zien, in een industrieel uiterlijk helemaal passend bij de sfeer van de remise. Kinderen kunnen daar een selfie maken als tramconducteur en zelf een tramsimulator besturen. In een speciale jubileumkrant zijn onder meer achtergrondverhalen en leuke anekdotes te lezen over 25 jaar tram in het Openluchtmuseum.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden