Foto: Koninklijke Burgers' Zoo

Neushoorntje geboren in Burgers’ Zoo

  Nieuwsflits

Arnhem - Koninklijke Burgers’ Zoo maakt bekend dat op Eerste Paasdag 4 april een kerngezond breedlipneushoorntje is geboren. Het mannetje kwam om 07.44 uur ter wereld. Het Arnhemse dierenpark is bijzonder succesvol met de fok van breedlipneushoorns en staat op dit gebied al enkele jaren in de Europese top vijf.

Het 17-jarige neushoornvrouwtje dat haar jong ter wereld bracht, is inmiddels een ervaren moeder. Dit mannetje was alweer haar vierde jong. De geboorte verliep voorspoedig. Bij de geboorte weegt een jonge breedlipneushoorn gemiddeld vijftig tot zestig kilo. De eerste levensdagen groeit het jong bovendien erg hard: per dag neemt zijn lichaamsgewicht met 1,5 à 2 kilo toe.

Achter de schermen

Als het weer het toelaat, zal het diertje met zijn moeder al spoedig naar buiten gaan, waar het de eerste maanden in een groot buitenverblijf achter de schermen verblijft. Zodra het jong sterk genoeg is, mag hij onder het waakzame oog van zijn moeder kennismaken met de andere neushoorns en vervolgens met de giraffen, zebra’s en antilopen op de uitgestrekte savanne waar de breedlipneushoorns in Arnhem leven.

Hormonale onderdrukking

De 17-jarige moeder reisde in 2013 vanuit het Zweedse Kolmarden naar Arnhem. In Zweden stond dit toen nog jonge vrouwtje nog samen met haar moeder, wat hoogstwaarschijnlijk verklaart dat ze nog geen cyclus ontwikkelde. Biologen zien bij breedlipneushoorns namelijk wel vaker dat in het geval er zich een dominant vrouwtje in het groepje bevindt, er sprake kan zijn van sociale hormonale onderdrukking.

Top vijf

Burgers’ Zoo staat al enkele jaren stevig in de top vijf van Europa qua succesvolle fokresultaten met breedlipneushoorns. Serengeti-Park Hodenhagen (Duitsland), Knowsley Safari Park (Engeland), ZSL Whipsnade Zoo (Engeland) en Safaripark Beekse Bergen complementeren het kwintet. Jaarlijks worden er in alle 84 dierenparken in Europa met breedlipneushoorns slechts tussen de tien en vijftien dieren geboren.

www.burgerszoo.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden