<p>De jongerenwerkers van jongerencentrum De Madser samen met influencer Vonneke Bonneke.&nbsp;</p>

De jongerenwerkers van jongerencentrum De Madser samen met influencer Vonneke Bonneke. 

(Foto: Jongerencentrum De Madser )

Online jongerendebat in De Madser

  Nieuwsflits

Arnhem - ‘We houden van jullie, we missen jullie, houd je taai.’ Met deze woorden eindigde jongerencentrum De Madser in Arnhem-Zuid woensdagavond 17 februari zijn allereerste onlinejongerendebat.

Door Tessa Kelderman

De ruimte is oranjeroze belicht en gedecoreerd met planten en een huiselijk vloerkleed; het voelt alsof je in een knusse woonkamer zit. Voordat het jongerendebat start, gaat presentator Mahmoud kort in gesprek met de kijkers. “Hebben jullie er zin in?” Het is gemoedelijk. Geen ongemakkelijke blikken, alleen maar relaxte uitwisselingen van woorden. “Te lang heeft de politiek niet naar de jongeren geluisterd, en wij geven jullie nu de kans”, zegt de presentator.

Het jongerendebat bestaat uit twee rondes: in de eerste ronde is influencer Vonneke Bonneke samen met Hicham, werkzaam bij De Madser, aanwezig en in de tweede ronde gaat de presentator in gesprek met twee studenten. “Wat een top initiatief van De Madser!”, komt al voorbij in de comments. Ze lijken er veel zin in te hebben. De kijkcijfers nemen toe tot ongeveer 30 personen.

Social media

Er worden deze avond meerdere thema’s besproken, social media is er daar één van. Het is immers iets waarmee elke jongere tegenwoordig in aanraking komt. “Social media heeft een positieve invloed op jongeren”, stelt de presentator. Die stelling maakt bij de kijkers veel los, want de comments barsten meteen los. ‘Social media kan iemand zelfvertrouwen geven, maar het kan ook mensen kapot maken’, schrijft een kijker. Hier is Vonneke het mee eens. “Als je kijkt naar het perfecte beeld: een platte buik, haartransplantaties, dan wordt het heel erg verheerlijkt. Dit heeft een negatief effect op jongeren. Maar het is dubbelzijdig. Er staan ook veel positieve dingen op social media.”

Vrijheid van meningsuiting

Naast het gesprek over social media komt het thema vrijheid van meningsuiting aan bod. “Jongeren zijn steeds vaker slachtoffer van shaming en exposing. Jongeren die shamen moeten daarom harder gestraft worden”, stelt de presentator. Shaming is het bekritiseren van iemands uiterlijk, exposing is het online zetten van video’s of foto’s zonder toestemming, dit zijn vaak naaktfoto’s. Hicham is het meteen met de stelling eens. “Het doet gewoon iets met iemand, vooral als ze jong zijn”, zegt hij. ‘Je geeft iemand een litteken voor het leven’, vult een kijker aan.

Hart onder de riem

Het is even pauze, over een paar minuten gaan we verder. Terwijl de debateurs hun benen kunnen strekken maken de hosts een groepsfoto om deze avond niet te vergeten. De lichten gaan weer aan, Vonneke en Hicham verlaten het podium en de presentator richt zicht op Lotte en Samira: twee studenten uit Arnhem.

“De mentale gezondheid van jongeren wordt vergeten”

Dat de jongeren veel te zeggen hebben over de corona crisis is goed te merken. Wanneer Mahmoud begint met een stelling over de mentale gezondheid van jongeren, beginnen er meteen veel reacties binnen te stromen. ‘De mentale gezondheid van jongeren wordt vergeten’, reageert iemand. Ook deelt iemand zijn zorgen en problemen. ‘Ik zit er helemaal doorheen.’ ‘Je mag hier je hart luchten’, zegt een ander. De jongeren steken elkaar een hart onder de riem.

Stemmen

Dan gaan we weer verder. “Wie niet stemt, moet ook niet klagen”, stelt de presentator. Lotte is het hier mee eens. “Ik dacht vroeger ook dat mijn stem niet uitmaakte, maar de stem van jongeren hebben we wel nodig om een verschil te maken.” Een kijker reageert hierop en zegt dat niet stemmen nooit goed is. ‘Jongeren moeten op school meer geïnformeerd worden’, reageert een ander.

Reacties 

Evindar en Delana zijn twee van de kijkers van het debat. ‘Ik vond de vragen die gesteld werden erg leuk. Het zijn ook onderwerpen die ik veel langs mij heen hoor. Het had ook een hele relaxte vibe’, vertelt Evindar. ‘Ik vond het ook heel goed dat de reacties van de jongeren werden meegenomen in het gesprek.’ Delana vertelt dat De Madser ook veel met jongeren in gesprek gaat over belangrijke onderwerpen zoals de politiek. ‘De Madser laat me nadenken’, vertelt ze. ‘Ik twijfel nog wel of ik dit jaar ga stemmen, want ik weet nog niet waar ik echt achter sta. Ik kijk nog wat De Madser gaat doen en dan zie ik wel of ik ga stemmen.’

Het allereerste onlinejongerendebat van jongerencentrum De Madser was een geslaagde avond. De Madser gaf een stem aan jongeren om zo te zorgen voor een betere toekomst. En zoals Mahmoud zei: “We houden van jullie, we missen jullie, houd je taai.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden