Arnhemse kanshebbers op Appeltje van Oranje


<p>Jimmy Ramshoebag deelt (vóór Coronatijd) soep uit in het vrijdagse soepcafé in de Nieuwe Hommel.&nbsp;</p>

Jimmy Ramshoebag deelt (vóór Coronatijd) soep uit in het vrijdagse soepcafé in de Nieuwe Hommel. 

(Foto: Zefanja Hoogers )

Arnhemse kanshebbers op Appeltje van Oranje

  Nieuwsflits

Arnhem - Vitale Verbindingen en Ixta Noa, beiden uit Arnhem, maken kans op een Appeltje van Oranje 2021. Er zijn in totaal 40 projecten in de race voor de prestigieuze prijzen, die jaarlijks door het Oranje Fonds worden uitgereikt aan uitzonderlijke sociale projecten. Stemmen kan tot en met 20 januari via appeltjevanoranje.nl.

Het thema van de Appeltjes van Oranje is dit jaar Mentale Kracht. Dat betekent dat de prijzen dit jaar gaan naar projecten die ervoor zorgen dat mensen die het mentaal niet gemakkelijk hebben, zich weer goed voelen.

- Vitale Verbindingen organiseert trainingen, workshops, lezingen en allerlei ontmoetingsactiviteiten. Dit doen zij onder andere in de wijken Sint Marten, Geitenkamp en Malburgen. Ze werken vooral met vrijwilligers; zij zetten hun eigen herstelervaringen in voor anderen. Coördinator Marjet Zeegers: “Vitale Verbindingen is een community voor mensen in herstel. Allemaal wijkbewoners die in of na herstel zijn van verslaving of psychiatrie. Veel daarvan hebben heftige levensgebeurtenissen meegemaakt. Bij Vitale Verbindingen gaat het niet over onze diagnose. Mensen mogen wijkbewoners zijn, of worden, die elkaar ontmoeten en ondersteunen. We ontwikkelen ons en ondernemen allerlei activiteiten. Bij ons mag je zijn wie je bent. We kijken naar wat je wèl kunt, maar onze mindere kanten hoeven we niet voor elkaar te verbergen.”

2020 was ook voor Vitale Verbindingen een uitdagend jaar. Zo is de basistraining voor de vrijwilligers gedigitaliseerd zodat deze online gegeven kan worden. Ook voor het soepcafé in wijkcentrum de Nieuwe Hommel is een alternatief gevonden. Vrijwilliger Jimmy Ramshoebag: “Normaal gesproken maak ik met mijn keukenteam iedere vrijdag een lekkere soep in de Nieuwe Hommel. Iedereen is welkom om die te komen eten. Vanwege Corona is dat niet mogelijk, maar we hebben er nu een afhaalsoep van gemaakt. Zo draait het keukenteam door en blijven we toch verbinden door middel van de soep!”

- Ixta Noa is er voor en door mensen die ervaring hebben met een psychische onbalans. 'Ixta Noa verandert jezelf' is het motto van de stichting die mensen met een psychische kwetsbaarheid ondersteunt. Bij Ixta Noa zetten ervaringsdeskundige vrijwilligers na een intern opleidingstraject hun eigen ervaring in als kracht. “Zij begeleiden de deelnemers die zo zelf en met elkaar stappen zetten in herstel en meedoen, volgens het principe van halen, brengen en doorgeven. Uitgangspunt is dat er (weer) verbinding ontstaat met anderen, dat je van betekenis bent voor je omgeving en meedoet als volwaardig lid van de samenleving."

De Appeltjes van Oranje worden uitgereikt door Koningin Máxima. De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden