Kunst- en cultuurroutes in Arnhemse wijken


<p>Pandorama van Alphons ter Avest.</p>

Pandorama van Alphons ter Avest.

(Foto: Theo Brink)

Kunst- en cultuurroutes in Arnhemse wijken

  Nieuwsflits

Arnhem - Elke Arnhemse wijk krijgt zijn eigen kunst- en cultuurroute. Dat is de wens van Theo Brink en is de volgende stap in het project van zijn Stichting Kunst in de Publieke Ruimte in Arnhem. 

Brink, die ook wel de kunstdetective van Arnhem wordt genoemd, is de schrijver van het boek ‘Arnhem uit de kunst’. In dit in november 2019 uitgekomen boek worden  bijna 1.100 kunstitems in de publieke ruimte in Arnhem beschreven. Voor een breder publiek heeft hij afgelopen voorjaar zijn hele inventarisatie gedigitaliseerd. Op de site van Collectie Gelderland zijn al deze inmiddels ongeveer 1.150 items terug te vinden met van elk item een foto en toegesneden informatie (wie, wat, waar, wanneer). 

Kunst- en cultuurroutes voor de Arnhemse wijken is dus het volgende onderdeel van het project van zijn stichting. Heel concreet: Eind november/begin december 2020 wordt de door hem in opdracht van Rozet gemaakte kunst- en cultuurroute Elderveld-Schuytgraaf officieel ‘geopend’. Op deze route kun je 29 objecten bewonderen waarvan je misschien niet wist dat ze in deze wijken te zien zijn. Laat je verrassen. De hele route is circa 17,5 km lang, een mooie fietstocht dus. Delen van de route zijn ook goed lopend te doen.

Dit zijn niet de eerste routes die Brink heeft gemaakt. De allereerste route heeft hij van de zomer  samen met Cultuurgroep De Laar voor De Laar gemaakt. En tijdens de Open Monumentendagen begin september heeft hij in opdracht van de organisatie van de Open Monumentendagen Arnhem ook twee routes gemaakt, Klarendal en Malburgen. Voor Klarendal gaat het om een wandelroute langs 29 items, voor Malburgen gaat het om een fietsroute langs 52 items. 

Brink heeft inmiddels ook overeenstemming bereikt over een voor de Burgemeesterswijk te maken kunst- en cultuurroute. En met een andere Arnhemse wijk zijn de gesprekken in een vergevorderd stadium. Zijn planning is om eind 2021 kunst- en cultuurroutes te hebben voor minimaal vijftien Arnhemse wijken, in 2022 volgen dan de resterende wijken. Al deze routes zullen dan op één plek op het internet te vinden zijn.

In de komende periode kijkt hij ook nog of er mogelijkheden zijn voor kunst- en cultuurroutes met een specifiek thema zoals Wederopbouw, Streetart en WOII. Brink heeft ideeën genoeg. Zo heeft hij een app met een game over kunst en cultuur in Arnhem voor de schoolgaande jeugd van 10 tot 14 jaar bovenaan zijn wensenlijstje staan. Niet als een vrijblijvend spelletje, maar als onderdeel van het reguliere (cultuur)onderwijspakket. Hij gaat in het vroege voorjaar van 2021 proberen partijen bij elkaar aan tafel te krijgen om deze app te realiseren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden