<p>Bob van den Berg van Tworby: 'Doel is om mensen zo lang mogelijk op de fiets te houden.'</p>

Bob van den Berg van Tworby: 'Doel is om mensen zo lang mogelijk op de fiets te houden.'

(Foto: Hilde Wijnen)

Tworby genomineerd voor IGNITE Award 2020

  Nieuwsflits

Op 12 november wordt de winnaar van de IGNITE Award 2020 bekendgemaakt. Acht startende sociale ondernemingen zijn voor de prestigieuze prijs geselecteerd. Twee ervan hebben hun basis in Arnhem. Ze maken kans op 100.000 euro. Deze week bezoeken we de 27-jarige Bob van den Berg en zijn Tworby, een hulpstuk dat van gewone fietsen driewielers maakt zodat mensen langer mobiel blijven.

“Iedereen met wie ik praat, kent wel iemand die een Tworby kan gebruiken. Het is natuurlijk niet leuk dat het nodig is, maar het geeft wel aan dat er behoefte aan is. Er zijn veel mensen met een mobiliteitsprobleem. Die niet meer goed kunnen lopen, niet meer mogen autorijden. Dan blijft alleen fietsen nog over.” Bob van den Berg demonstreert hoe het werkt. “Kijk, je haalt het achterwiel eruit en zet de Tworby-module erin. Het mooie is dat je op deze manier je eigen fiets kunt behouden. En je hoeft geen dure driewieler aan te schaffen.”

Eind 2018 voltooide Bob zijn studie Innovatiewetenschappen aan de TU Eindhoven en rolde hij het bedrijf van zijn vader binnen: De Voorwerkers, een kleinschalig productiebedrijf dat grotendeels gerund wordt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De Tworby was een idee dat klaar lag om uitgewerkt te worden. Van vader Theo van den Berg en diens compagnon Ton Dijkstra kreeg Bob de vrije hand. “Alles kwam samen. Ik wilde iets sociaals doen en iets duurzaams. De Tworby stelt mensen in staat hun vrijheid te behouden, zelfredzaam te zijn, vitaal te blijven en het is een duurzame oplossing.”

Eenpitter

Bob schreef het businessplan, regelde de financiering, deed de patentaanvraag en ontwikkelde het idee binnen een jaar samen met twee werktuigbouwkundigen uit tot een werkbaar product. “Ik vind eigenlijk alles leuk om te doen. Omdat ik het alleen doe, ben ik me heel bewust van de dynamiek van mijn bedrijf. Het is net een spinnenweb. Als je aan één draadje trekt, dan gaat er ergens anders iets bewegen. Alles heeft met elkaar te maken.”

De IGNITE Award is een mooie kans voor Bob om zijn bedrijf een stapje verder te helpen. In de aanloop naar de prijsuitreiking werkt hij samen met een coach aan een businessplan en volgt hij workshops. “Het traject is fantastisch! Vooral het werken met mijn coach helpt me enorm. Iemand van buitenaf, met ervaring, die met een frisse blik naar je bedrijf kijkt, daar heb ik echt heel veel aan.” De toef op de taart is natuurlijk de geldprijs. Op 12 november wordt bekendgemaakt wie die mee naar huis mag nemen. Bovendien is er een publieksprijs. Er kan gestemd worden op www.igniteaward.nl.

(Tekst: Hilde Wijnen)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden