<p>Restwarmte afkomstig van de rioolwaterzuivering van Waterschap Rivierenland wordt gebruikt om ongeveer 800 woningen in de wijk Elderveld te verwarmen en aardgasvrij te maken.&nbsp;</p>

Restwarmte afkomstig van de rioolwaterzuivering van Waterschap Rivierenland wordt gebruikt om ongeveer 800 woningen in de wijk Elderveld te verwarmen en aardgasvrij te maken. 

(Foto:)

Aardgasvrij Elderveld stap dichterbij

  Nieuwsflits

Arnhem - De gemeente Arnhem krijgt een bijdrage van zes miljoen euro van het Rijk om ongeveer 800 woningen in de wijk Elderveld aardgasvrij te maken. "Met deze bijdrage uit het Programma Aardgasvrije Wijken is de kans dat deze woningen vóór 2028 kunnen worden verwarmd met restwarmte groter geworden. Die restwarmte komt van de rioolwaterzuivering van Waterschap Rivierenland die aan de rand van de wijk staat", aldus gemeente Arnhem. In totaal is met het project een investering van zo’n dertig miljoen euro gemoeid waarvan de gemeente via het Klimaatfonds circa 500.000 euro bijdraagt.

Wethouder Cathelijne Bouwkamp is verheugd met het nieuws: “Dat het ministerie ons project financieel ondersteunt geeft vertrouwen en is een belangrijke steun in de rug. Nu gaan we aan de slag met de verdere uitwerking. Naast een technische en financiële uitwerking gaan we ook in gesprek met de bewoners. Want uitgangspunt bij de wijkgerichte energietransitie is dat we dit soort grote veranderingen in samenspraak met de bewoners doen."

Kostenneutraal

Belangrijk voor de gemeente is dat bewoners er financieel niet op achteruit gaan. Dat geldt zowel voor de huurders als de betrokken woningeigenaren. De 800 huishoudens in Elderveld-Noord zijn door gemeente Arnhem geïnformeerd via een huis-aan-huis brief over het positieve nieuws uit Den Haag. Op 23 november houdt gemeente Arnhem een online informatiebijeenkomst om het project verder toe te lichten. "Een exacte planning wanneer woningen daadwerkelijk aardgasvrij kunnen worden gemaakt is op dit moment lastig te voorspellen. De ambitie is om het vóór 2028 te realiseren."

Opknapbeurt voor openbare ruimte

Omdat voor het project een warmtenet moet worden aangelegd is een forse ingreep nodig in de openbare ruimte. De gemeente wil dat moment aangrijpen om gelijktijdig de enigszins gedateerde openbare ruimte in dit deel van Elderveld-Noord een flinke opknapbeurt te geven en het riool te vervangen. Zo is er mogelijk ook meer ruimte voor meer groen en maatregelen op het gebied van klimaatadaptatie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden