<p>Erwin Hoftijser houdt van speciale bieren. Hij is met zijn eigen gebrouwde bokbier Oost in de race voor een prijs.</p>

Erwin Hoftijser houdt van speciale bieren. Hij is met zijn eigen gebrouwde bokbier Oost in de race voor een prijs.

(Foto: Ellen Koelewijn Fotografie)

‘Je eigen bier brouwen is een uitdaging’

  Nieuwsflits

Arnhem - De Pionier, Oost en Gele Rijder. Het zijn namen om te onthouden. Zeker als je van speciaal bier houdt. Oost is het bokbier van Kwadrant, de Arnhemse bierbrouwerij van Erwin Hoftijser. Met Oost is hij in de race voor de titel van beste bokbier van Gelderland. Op 1 december volgt de uitslag.

Al tien jaar noemt Erwin Hoftijser (34) zich hobbybrouwer. Sinds twee jaar brengt hij zijn zelf ontwikkelde bieren op de markt. Hij tekent voor een productie van 5.000 tot 10.000 liter per jaar. Ervan leven kan hij niet. Daarom werkt hij ook nog in de bierbrouwerij van het Openluchtmuseum en bij bierbrouwer Wentersch uit Winterswijk.

Makkelijk drinkbaar

Hij is een kenner en liefhebber van speciale bieren. Natuurlijk drinkt hij ook graag een gewone pils, maar de bijzondere bieren hebben toch wel zijn voorkeur. “Mijn voorkeur is redelijk divers. Al kies ik doorgaans wel voor een goed doordrinkbaar bier. Zeg maar bier waar je een tweede van lust en neemt.”

Goed georiënteerd

Tien jaar geleden is hij begonnen met het zelf brouwen van bier. Daarvoor kocht hij kleine brouwpakketten in de winkel. Maar in het op deze wijze brouwen van het gerstenat zat al snel geen uitdaging meer. En dan ga je zelf aan de slag. Dat deed Erwin Hoftijser. “Het is veel leuker alles zelf in te kopen en te maken dan zo uit een pakje.”

Hij heeft zich goed georiënteerd voordat hij begon. “Je kijkt op internet en je leest veel boeken. Je leert vooral door het te doen. De ene keer lukt het dan wel, de andere keer soms niet. Ik wilde een drietal toegankelijke bieren. Dus minder extreem. Dan heb ik het over speciale bieren met een laag alcoholpercentage. Denk dan aan zes tot zesenhalf procent alcohol.”

Het proces pakte goed uit. De bieren waren zo lekker dat Erwin Hoftijser, daartoe aangespoord door zijn vrienden, ze op de markt bracht. Hij is uitgenodigd om aan de verkiezing van Gelders bokbier van het jaar mee te doen. dat is toch een teken dat het bier in de smaak valt.

Met Oost Bockbier is Kwadrant in de race voor de titel beste bokbier van Gelderland. De tegenstanders komen onder meer uit Winterswijk, Groesbeek, Groenlo, Elburg, Putten, Nijmegen en Voorthuizen. Philip Arts is de initiatiefnemer van de verkiezing. Naast het publiek is er een vakjury. Bierliefhebbers kunnen online een stem uitbrengen op www.bestebokbiervangelderland.nl Je kunt een Bok Box kopen met de deelnemende bieren. Met de aankoop steun je de actie Beer Geeks Beat ALS.

(Tekst: Vincent Bos)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten