<p>De plaatsing van een speciale tegel op de &nbsp;blindengeleidelijn. &nbsp;</p>

De plaatsing van een speciale tegel op de  blindengeleidelijn.  

(Foto: gemeente Arnhem)

Arnhem doet mee aan 'Houd de lijn vrij'

  Nieuwsflits

Arnhem - Met het plaatsen van zo'n 25 speciale stoeptegels bij blindengeleidelijnen in de binnenstad, doet de gemeente Arnhem mee aan de campagne 'Houd de lijn vrij'.

Doel van de campagne is om ervoor te zorgen dat de geleidelijnen voor mensen die slechtziend of blind zijn vrij van obstakels blijven. De geleidelijnen liggen er om te zorgen dat mensen met een visuele beperking hun weg in de openbare ruimte kunnen vinden. De meeste mensen weten dit wel, maar desondanks komt het regelmatig voor dat er een auto, fiets, reclamebord of zelfs terrasmeubilair op de lijn staat. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden. Met de campagne 'Houd de lijn vrij' wordt gewerkt aan bewustwording van mensen, zodat zij de geleidelijnen vrij houden.

De eerste tegel is 15 oktober geplaatst, op de Internationale Dag van de Witte Stok. Een dag waarop blinde- en slechtziende mensen aandacht vragen voor hun situatie in het verkeer. De overige tegels worden de komende periode geplaatst.

De plekken waar de tegels komen te liggen, zijn door ervaringsdeskundigen van het Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten (Apcg) aangewezen. Plan was om met het Apcg een publieksactie te doen, om bij het brede publiek het belang van vrijhouden van geleidelijnen onder de aandacht te brengen. De huidige situatie rondom corona maakt dat een publieksactie nu niet verantwoord is.

Ook buiten de binnenstad zijn plekken waar de geleidelijn regelmatig geblokkeerd wordt. Inwoners die zo'n plek kennen, kunnen dit melden via het Apcg (info@apcg.nl).

Arnhem werkt aan inclusie

Arnhem heeft toegankelijkheid van de openbare ruimte hoog op de agenda staan en heeft dan ook een Arnhemse Standaard Toegankelijkheid vastgesteld. Op dit moment wordt in dat kader de laatste hand gelegd aan het handboek openbare ruimte. Verantwoordelijk wethouder Martien Louwers: “Iedereen in Arnhem moet kunnen meedoen. Toegankelijkheid, zowel in gebouwen als in de openbare ruimte, zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn. Daar werken we hard aan. Soms door daadwerkelijke aanpassingen in gebouwen of openbare ruimte, maar soms ook door aan het bewustzijn van mensen te werken, zoals in dit geval. Want niemand parkeert bewust zijn auto of fiets op een geleidelijn. Ik ben blij dat het Apcg ons helpt om de toegankelijkheid in Arnhem steeds verder te verbeteren."

Vorig jaar deed gemeente Arnhem ook mee aan de Houd de lijn vrij-campagne. Toen zijn stickers geplakt die tijdelijk bleven zitten. Met de stoeptegels wordt vanaf nu structureel aandacht gevraagd voor een obstakelvrije lijn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden