<p>Van stofzuigen tot zagen, Koen Matas pakt allerlei klussen aan. Hij is de bedenker van het klussenplatform HopJop.</p>

Van stofzuigen tot zagen, Koen Matas pakt allerlei klussen aan. Hij is de bedenker van het klussenplatform HopJop.

(Foto: Ellen Koelewijn Fotografie)

Online platform HopJob: handig voor wie een klusser zoekt

  Nieuwsflits

De een zoekt een schoonmaker, de ander een tuinman. Een derde persoon biedt aan om de hond uit te laten. Vraag en aanbod van kleine klussen komen bij elkaar op het platform HopJob in Arnhem. Initiatiefnemer Koen Matas noemt dit de digitale variant van ‘Heitje voor karweitje’.

Door Vincent Bos

ARNHEM - Hij heeft er zelf al ervaring mee. Koen Matas (27) hielp een vriend wiens huis in Nijmegen helemaal gestript moest worden. Hij pakte de kruiwagen en deed het sjouwwerk. Later hielp hij een ander in de tuin.

Hij kwam erachter dat helpende handen in een stad helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn. Aan helpers was in zijn thuishaven Aalten nooit een gebrek. Daar kon je op iedereen wel een beroep doen. Maar eenmaal verhuisd naar Arnhem viel zijn netwerk weg. En hij wilde wel wat onder handen nemen om al klussend wat geld bij te verdienen.

Gevarieerd aanbod

“Je kent minder mensen in de stad. Bovendien wil ik zelf als helper niet aan een contract vastzitten. In een tentamenweek heb je immers de tijd nodig om te leren en geen tijd om te klussen”, zegt Matas, die ervan overtuigd is dat zeker in Arnhem voldoende te klussen moet zijn. Zo kwam hij op het idee om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Het resultaat is HopJop.

Kleine klussen

Het gaat hierbij wel om kleine klussen waar geen professionele krachten voor nodig zijn. Iemand die een keer langskomt om in het studentenhuis bijvoorbeeld de badkamer schoon te maken. Iemand kan zich aanbieden als oppas of dierenverzorger.

Matas is HopJob twee jaar geleden gestart als een app. Dat was toen in zwang. “Vierduizend mensen deden in een jaar al mee. Maar er was behoefte aan een website. Een platform is laagdrempeliger, wat gemakkelijker te bezoeken.” Hij heeft er twee jaar aan gewerkt. De website is nu klaar.

Start in Arnhem

De eerste vraagmeldingen staan erop. Zo is een vrouw op zoek naar een klusser die de puntjes van het haar kan knippen. Er is ook iemand die de hond wil komen uitlaten. Het geeft aan hoe gevarieerd aanbod en vraag kunnen zijn. Het aantal klussers dat wil komen helpen loopt op. Dat zijn er zeker al vijftig.

De betrokken partijen moeten wel zelf een prijs afspreken voor de klus. Alle kleine klussen komen in aanmerking voor vermelding op de site. Voor professionele opdrachten adviseert de platformbedenker om daarvoor een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen.

Minimale bijdrage

Om vermeld te worden op het platform betaal je een minimale bijdrage. Matas denkt aan een euro of anderhalve euro. De eerste twee meldingen zijn bovendien gratis. Het is hem niet om de inkomsten te doen.

HopJop is voorlopig vooral actief in Arnhem en directe omgeving. De oprichter wil eerst voldoende bereik hebben. “Maar uiteindelijk is het toch de bedoeling om met HopJob landelijk te gaan.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden