<p>Romar de Bonte (l) en Matthieu Reijnoudt zijn de winnaars van de Gelderland Film Pitch.</p>

Romar de Bonte (l) en Matthieu Reijnoudt zijn de winnaars van de Gelderland Film Pitch.

(Foto: Hilde Wijnen)

Crowdfund voor film waarin een leeg vliegtuig overvliegt

  Nieuwsflits

Deze zomer wonnen de jonge Arnhemmers Romar de Bonte en Matthieu Reijnoudt de talentenwedstrijd Gelderland Film Pitch, georganiseerd door kortefilmfestival Go Short. Samen met twee andere winnaars kregen zij een startbudget om hun filmidee te realiseren. Om het overige benodigde geld bij elkaar te sprokkelen, ging er een crowdfunding van start.

Door Hilde Wijnen

ARNHEM - I’ll fly with you is de titel van de korte film die Romar de Bonte en Matthieu Reijnoudt gaan maken met behulp van de geldprijs die ze hebben gewonnen in de talentenwedstrijd van Go Short, de Gelderland Film Pitch. In de film boeken twee jongens alle vliegtuigstoelen van een vliegtuig en laten dat vervolgens leeg overvliegen. Vanuit een opstelling van strandstoelen in een paradijselijk landschap kijken ze samen met een klein gezelschap naar de lege vlucht.

Strandstoel

Het gewonnen bedrag is een mooi begin. De crowdfunding moet ervoor zorgen dat de film rond komt. Matthieu: “Als een strandstoelenverhuurder je offertes gaat sturen, krab je je wel even achter je oor. Dan heb je nog de apparatuur, de cameramensen. Filmmaken is duur!”

Het tweetal is een vreemde eend in de bijt van Go Short. Afgestudeerd als beeldend kunstenaar aan Artez werkten Romar en Matthieu weleens met film, maar ervaren filmmakers zijn ze niet.

Kunstwerk

Romar: “We wilden ons idee oorspronkelijk als kunstwerk uitvoeren, maar dat is natuurlijk niet te doen. Je kunt bijvoorbeeld maar negen stoelen in een vliegtuig boeken. Door het als film te doen, omzeil je de moeilijkheden en kan het wel.” 

Mattieu lacht: “Sommige mensen schrikken ervan. Dat is milieuonvriendelijk! roepen ze dan. Ze zijn wel gerustgesteld als ze horen dat we niet echt een leeg vliegtuig laten overvliegen. Maar op een scherm is alles mogelijk, dat is het basisidee van film.”

Feelgood

Geruststelling, het is een onderwerp dat vaak terug komt tijdens het gesprek. Met de film wil het duo laten zien dat je van leegte en ongemak ook iets fijns kan maken. 

Matthieu: “Het is de ultieme feelgood-movie. Normaal gesproken is er altijd een obstakel in een film, maar hier gaat alles goed.” 

Het creëren van geruststelling is niet de enige fascinatie die ze delen, ontdekten Romar en Matthieu tijdens hun opleiding aan Artez. I’ll fly with you is hun eerste gezamenlijke project. 

Als tegenprestatie voor enthousiaste geldschieters bedachten de twee een klein kunstwerk, een vliegtuigje van keramiek. 

Romar: “Ik ben oprecht dankbaar dat mensen ons sponsoren. Ik voel me verantwoordelijk daar iets goeds tegenover te zetten.”

Doneren

Tot 30 september kan er gedoneerd worden op onderstaande website. Daar zijn ook de andere winnaars te vinden, waaronder de Arnhemse Astrid Feringa met de documentaire CRISIS.

Volgend jaar tijdens het Go Short festival van 14 tot 18 april 2021 in Nijmegen zullen de films van de prijswinnaars in première gaan.

www.cinecrowd.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden