De leeuwtjes krijgen een inenting en ontwormingskuur, niet zoveel anders als de kat thuis.
De leeuwtjes krijgen een inenting en ontwormingskuur, niet zoveel anders als de kat thuis. (Foto: Koninklijke Burgers' Zoo)

Net als de kat thuis: leeuwenwelpen Burgers’ Zoo ingeënt tegen ziektes

  Nieuwsflits

De dierenarts van Koninklijke Burgers’ Zoo heeft woensdagochtend de twee zes weken oude leeuwenwelpen gechipt, ontwormd en geënt tegen katten- en niesziekte. 

ARNHEM - De jonge dieren zijn voorlopig nog niet zichtbaar voor bezoekers van het dierenpark. Dat gebeurt pas na de tweede enting als ze negen weken oud zijn. Niet lang daarna zullen de welpen voor het eerst kennis mogen maken met het grote buitenverblijf voor de schermen en met de andere volwassen leeuwen.

In Burgers’ Safari leven momenteel twee leeuwinnen en één leeuw, die de vader van de jongen is.

Huiskat

Hoewel in eerste instantie vooral de verschillen opvallen tussen leeuwen en huiskatten, zijn er ook opmerkelijke overeenkomsten. 

Zo krijgen de leeuwenwelpen dezelfde ontwormingskuur als kittens op vergelijkbare leeftijd en zijn de wilde soortgenoten eveneens vatbaar voor katten- en niesziekte waar de huis-, tuin- en keukentijger gevoelig voor is. 

Ook de chip die een leeuwenwelp krijgt, is vergelijkbaar met het materiaal waarvan de huiskat wordt voorzien.

Zorgen

De leeuwenfok in dierenparken verloopt voorspoedig. De twee welpen zijn welkom in Arnhem om in de toekomst de huidige leeuwengroep verder uit te breiden. 

In het wild gaat het echter niet goed met de leeuwenpopulatie. Illegale jacht en de handel in lichaamsdelen voor met name de Aziatische markt laten de aantallen drastisch dalen. 

Ook komen de roofdieren steeds vaker in conflict met de oprukkende menselijke bevolking, met name als ze als bedreiging voor het vee worden gezien.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden