De burgemeesters van de vier Airbornegemeenten maken zich op voor het hijsen van de vlag. Woensdag begonnen de herdenkingen bij het Airborne Museum in Oosterbeek.
De burgemeesters van de vier Airbornegemeenten maken zich op voor het hijsen van de vlag. Woensdag begonnen de herdenkingen bij het Airborne Museum in Oosterbeek. (Foto: Ellen Koelewijn)

'Vooral erg jammer voor de veteranen'

  Nieuwsflits

Wat een contrast met vorig jaar. Groter kan het verschil tussen de Airborne Herdenkingen van 2019 en 2020 niet zijn. Waar een jaar geleden vele duizenden mensen naar de bijeenkomsten en plechtigheden kwamen, is dat dit jaar vanwege de coronarichtlijnen slechts een gelimiteerd aantal.

ARNHEM - "Dat vinden we erg jammer. Het is vooral erg voor de veteranen die er vanwege die maatregelen van RIVM en overheid niet bij kunnen zijn”, zegt voorzitter Roger Beets van de Stichting Airborne Herdenkingen.

“We kunnen door alle beperkingen niet uitpakken met ons programma zoals we dat gewend zijn. De herdenkingen kunnen uitsluitend worden bijgewoond door genodigden”, zegt hij. Volgens Jaap van Genderen van de organisatie kunnen bij sommige gelegenheden slechts twintig personen aanwezig zijn. “Dat komt hard aan. De beperkingen hebben bijzonder veel impact.”

Thuis

De stichting heeft eerder aangegeven dat het herdenken van de Operatie Market Garden/Slag om Arnhem dit jaar op afstand gebeurt, maar wel met elkaar. ‘Samen herdenken we thuis’ is daarbij de insteek. “Al is het sober, we blijven herdenken. Het is een eerbetoon aan al degenen die hun leven hebben gelaten in de strijd voor onze vrijheid”, aldus Roger Beets.

Met de traditionele Airborne Herdenkingen is woensdag een officieel begin gemaakt. Er was een plechtigheid in aanwezigheid van de burgemeesters van de vier Airbornegemeenten: Ahmed Marcouch van Arnhem, Patricia Hoytink-Roubos van Overbetuwe, Agnes Schaap van Renkum en René Verhulst van Ede.

De organisatie had na de indrukwekkende herdenkingen van vorig jaar gehoopt op andermaal waardige plechtigheden met veel publiek. Dat publiek zit nu thuis. “De mensen zijn aangewezen op de tv”, zegt Jaap van Genderen. Omroep Gelderland zendt de herdenkingen live uit.

Op eigen gelegenheid

De Airborne wandeltocht deze zaterdag is het eerste grote evenement dat is geschrapt. Maar ook de Polentocht in Driel, de mars met Pipes en Drums over de brug, de jongerenconferentie, de taptoe en de dropping van para’s op de Ginkelse heide gaan niet door.

Belangstellenden kunnen wel de White Ribbon Mile afleggen. Dit is een korte symbolische wandeling door de uiterwaarden van de Oude Kerk in Oosterbeek naar het herdenkingsmonument aan de Rijn. Het herinnert aan het terugtrekken van de Poolse en Engelse militairen na de verloren Slag om Arnhem. Het pad is opengesteld van 7 tot 25 september en kan op eigen gelegenheid worden afgelegd. Op 25 september is het sluitstuk met een stille tocht waar dan weer uitsluitend genodigden aan meedoen.

Op de website van de Stichting Airborne Herdenkingen staat een overzicht van activiteiten die zijn geschrapt en die nog wel doorgaan.

airborne-herdenkingen.nl

Vincent Bos

'Al is het sober, herdenking blijft eerbetoon aan veteranen'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden