Jeroen Spaander van Arnhems Peil plaatst de eerste vleermuiskasten.  Belangrijk is dat ze minstens op drie meter hoogte hangen.
Jeroen Spaander van Arnhems Peil plaatst de eerste vleermuiskasten. Belangrijk is dat ze minstens op drie meter hoogte hangen. (Foto: M. Spaander)

Vleermuizen worden gelokt naar Nieuwe Haven

  Nieuwsflits

Dit weekend vindt de 24ste Internationale Nacht van de Vleermuis plaats. Een goed moment om eens een kijkje te nemen in de Nieuwe Haven bij de eerste vijf vleermuisverblijven van het gloedjenieuwe Vleermuishuisproject van Stichting Arnhems Peil.

Hilde Wijnen

ARNHEM - Of het nu gaat om schone lucht, plasticvrij water of het behoud van de bij, als Jeroen en Marloes Spaander van Arnhems Peil zich ergens aan verbinden, gaan ze er tweehonderd procent voor. 

Het enthousiaste koppel heeft een groot hart voor alles wat leeft. De vleermuis past daar nog wel bij. Want die heeft het niet zo makkelijk, aldus Jeroen. 

“Vleermuizen bouwen niet hun eigen nesten. Ze hebben een boom, een grot of een spleet in de muur nodig. Door moderne manieren van bouwen en bijvoorbeeld bomenkap zijn er steeds minder plekken waar de vleermuis kan nestelen.”

Nuttig diertje

En dat is jammer, want de vleermuis is niet alleen een beschermde soort, maar ook een nuttig beestje. Behalve fruit, nectar en stuifmeel lust het enige vliegende zoogdier ter wereld graag een insectje. Of driehonderd. 

De vleermuis eet elke nacht tot wel een derde van zijn lichaamsgewicht aan insecten. Muggen, motjes of de vlinders van de eikenprocessierups, de vleermuis blijkt een prima natuurlijke plaagdierenbestrijder.

Duizenden spinnen

Zo kwam de vleermuis oorspronkelijk ook in het vizier van Arnhems Peil. De woonboot aan de Westervoortsedijk van waaruit Marloes en Jeroen hun stichting bestieren, bleek niet alleen bewoond door hen. Marloes lacht: “We zijn dol op de natuur, maar duizenden spinnen in je huis, dat is toch wel imponerend.”

Ze ging op zoek naar een diervriendelijke manier om van haar ongewenste medebewoners af te komen en stuitte zodoende op de vleermuis. Probleem opgelost. “Maar”, zo vertelt Marloes, “ik ben met Jeroen getrouwd, dus dan komt er niet één vleermuishuis, nee dan doet ie meteen een heel project!”

Website over vleermuizen

Van de nood een deugd maken, Arnhems Peil is er goed in. De stichting zette vliegensvlug een website over vleermuizen op poten, maakte een flitsende informatievideo en is druk bezig een workshop te ontwikkelen waarin je kunt leren hoe je zelf een vleermuiskast kunt maken. 

Jeroen: “De bedoeling is om een educatief pakketje over het belang van de vleermuis samen te stellen dat we kunnen aanbieden aan scholen. Kinderen komen met die informatie thuis en betrekken dan weer hun ouders erbij.”

Vleermuiskastenwinkel

Voor het vleermuishuisproject werkt Arnhems Peil samen met vleermuiskastenwinkel Vivara. Om de Internationale Nacht van de Vleermuis te vieren bedachten zij een kortingsactie bij aanschaf van een vleermuiskast. Die actie is te vinden op: www.facebook.com/vleermuishuis.

Meer informatie over het vleermuishuisproject: www.arnhemspeil.nl/acties/vleermuishuis.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden