Leer restaureren op speelse manier

  Cultuur

Vanaf zaterdag is de mobiele erfgoed expositie ‘Ieder Zijn Vak’ te bezoeken in de Eusebiuskerk in Arnhem. Het doel van deze tentoonstelling is om jongeren enthousiast te maken voor het restauratievak.

ARNHEM - Bezoekers kunnen aan de hand van een interactieve werkbank oude en nieuwe technieken van het restauratievak ontdekken. Zo leren ze anders kijken naar een historisch gebouw dat door vakmensen wordt onderhouden en toekomstbestendig gemaakt.

Workshops

Onder leiding van Charlotte Ponjee, docent beeldende vorming, kunnen bezoekers meedoen met workshops, een educatieve film over het restauratievak bekijken en een demonstratie 3D-printen bijwonen. Kinderen kunnen aan de hand van opdrachten zelf aan de slag met boogstapelen, leidekken, timmeren, beeldhouwen en luchtboogbeelden spotten.

Kennis gaat verloren

Op dit moment dreigt veel kennis en kunde van het ambacht van restaurateurs verloren te gaan. De uitstroom van ervaren restaurateurs die met pensioen gaan is veel groter dan de aanwas van jonge restauratiespecialisten. Daardoor kan een tekort ontstaan aan vakmensen in de restauratiesector, waardoor ook het in stand houden en toekomstbestendig maken van monumenten onder druk komt te staan.

Nieuwe vakmensen nodig

Jan Gersen, directeur Gelders Restauratie Centrum: “De restauratiesector schreeuwt om goed opgeleide vakmensen. Daarom willen we jongeren zo vroeg mogelijk interesseren voor het restauratievak. Deze rondreizende expositie laat zien hoe leuk het restauratiewerk is. We laten het de jongeren zelf, op een speelse manier ontdekken.”

Oude en nieuwe technieken

Meike Verhagen, directeur Eusebiuskerk: “Het restaureren van een monument gaat over het verbinden van oude en nieuwe technieken. Met deze expositie maken we jongeren bewust dat het restauratievak ook een behoorlijk High Tech-gehalte heeft, iets waar je als restauratiespecialist wel voor warm moet lopen."

Data en workshops

De expositie is van 18 juli tot en met augustus 2020 te zien in de Eusebiuskapel van de Eusebiuskerk (volgens de RIVM-regels voor evenementen) aan het Kerkplein 1 in Arnhem. Toegang is gratis. De workshops zijn op vrijdag en zaterdag van 11.00 – 16.00 uur te volgen onder begeleiding van Charlotte Ponjee op de volgende data: 17, 18, 21, 24, 25, 31 juli en 1, 7, 8, 14, 15 en 22 augustus.

www.iederzijnvak.info

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden