Exodus 6, still uit de VR installatie 'Blowing through the curtains' van Abner Preis.
Exodus 6, still uit de VR installatie 'Blowing through the curtains' van Abner Preis. (Foto: Abner Preis)

Slag om Arnhem in virtual reality

  Cultuur

Museum Arnhem in De Kerk presenteert vanaf eind augustus 'Blowing through the curtains' van multimedia kunstenaar Abner Preis. Het is een artistieke, virtual & augmented reality interpretatie van De Slag om Arnhem.

ARNHEM - De tentoonstelling brengt bezoekers via een VR bril in een wereld die bestaat uit archiefmateriaal van Arnhem van voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog gecombineerd met Preis’ herkenbare met de hand getekende omgevingen. 

Als uitgangspunt neemt Preis het dagboekverhaal van een Arnhemse arts die na De Slag door de kapotgeschoten straten van de binnenstad liep. Door de ramen waaruit de ruiten waren geblazen zag hij overal gordijnen wapperen. Deze kleurden de verwoeste, stoffige straten.

Dagelijkse leven

De nadruk ligt op het dagelijkse leven in de dagen voorafgaand aan De Slag om Arnhem. Tegelijkertijd dwaal je door beelden die doen denken aan meer recente oorlogen en conflicten, beelden van mensen op de vlucht voor geweld, gevaar en onderdrukking.

Augmented reality

Aanvullend op het VR werk, zijn op vier iPads augmented reality environments te zien. Een ervaring van de zichtbare werkelijkheid waarin objecten die zich in de echte wereld bevinden, worden aangepast en aangevuld met computer-gegenereerde beelden, archiefmateriaal en audio.

Herdenking

Jaarlijks herdenkt Arnhem de hele maand september De Slag om Arnhem, de slag die zo bepalend is geweest voor het laatste oorlogsjaar in Nederland en de rest van Europa.

Met een boodschap van hoop wil het werk van kunstenaar Abner Preis troost bieden in een tijd met het hoogste aantal (70,8 miljoen volgens de UNHCR) vluchtelingen sinds het einde van WO2 en in een wereld die gezamenlijk het hoofd probeert te bieden aan de coronapandemie.

Blowing through the curtains is te zien van 30 augustus t/m 20 september in De Kerk in Arnhem.

Over Abner Preis

Abner Preis groeide grotendeels op in de Verenigde Staten. Net als zoveel families, leed Preis’ familie grote verliezen in WO2. In 2006 emigreerde hij naar Nederland en haalde zijn Master of Arts aan het Dutch Art Institute in Arnhem. 

Preis is een echte verhalenverteller. Hij verzint nieuwe verhalen of creëert verhalen rond een historische gebeurtenis of een opmerkelijke bestaande situatie. Hij probeert in zijn werk een omgeving te creëren waarin zijn publiek het gevoel krijgt dat ze deel uitmaken van het kunstwerk.

Virtuele werkelijkheid

In de afgelopen jaren heeft Preis zich ontwikkeld tot een nieuwe mediakunstenaar die voorop loopt in het experimenteren met technische ontwikkelingen. Virtual Reality betekende de grootste verandering in zijn carrière.

Met VR wordt de kijker letterlijk een deel van het verhaal en kan Preis zijn publiek onderdompelen in een virtuele werkelijkheid die het dichtst in de buurt komt van zijn gedroomde wereld.

Prijs

Vorig jaar won Preis de Cinekid Jury Prize Best Work Media Lab met Eden’s Adventures, een ontdekkingstocht van zijn jonge dochter langs verschillende culturen in de wereldgeschiedenis.

www.museumarnhem.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden