Buurtbewoners kijken naar de videoinstallatie van Jeroen Eisinga achter de ramen van Motel Spatie bij winkelcentrum Presikhaaf.
Buurtbewoners kijken naar de videoinstallatie van Jeroen Eisinga achter de ramen van Motel Spatie bij winkelcentrum Presikhaaf. (Foto: Hilde Wijnen)

Kunstroutes tot rijdend podium: cultuursector heeft niet stilgezeten

  Cultuur

Bruisen deed het culturele leven de afgelopen maanden niet, broeien des te meer. Nu de deuren op een kier staan, blijkt dat de Arnhemse cultuursector bepaald niet stilgezeten heeft. Van kunstwandeling tot glossy, er is van alles te ontdekken in de stad.

Door Hilde Wijnen

Arnhem - "Het was een rare periode", steekt jongerenwerker Oscar Budding van jongerencentrum Willemeen van wal. "Ons beste verhaal is natuurlijk ons poppodium. Of het nou techniek is of achter de bar, iedereen is daarmee bezig. Ineens viel alles weg. Wat deed ik in godsnaam met die tachtig vrijwilligers?" 

Glossy

Algauw ontstonden verschillende initiatieven. Een televisiestation, WillemeenTV, een tweewekelijks online tijdschrift, Wzine. Oscar: "Je moet jezelf opnieuw uitvinden. Binnenkort komt de tiende editie van Wzine uit, een glossy variant, eenmalig op papier. Daarna gaan we maandelijks."

Rijdend podium

Willemeen-vrijwilliger Cas Kruse bedacht nog iets bijzonders: 't Kleinste Podium van Arnhem. Met een podium achter op de fiets neemt hij wekelijks een nummer op van een Arnhemse artiest op zijn of haar lievelingsplek. "We doen hetzelfde als waar Willemeen altijd voor staat, alleen gieten we het in een andere vorm."

Kunst voor voorbijgangers

Ook Collectie De Groen is druk met het vinden van een nieuwe vorm. Het pand aan de Weverstraat wemelt van de hedendaagse kunst, bijeengebracht door kunstenaars Marjolein de Groen en Peter Jordaan. De begane grond, met jaarlijks vier tentoonstellingen, is gratis toegankelijk voor iedere voorbijganger. 

Voor de collectie op de drie verdiepingen erboven kon je tot voor kort een rondleiding boeken. Marjolein: "Door corona kan dat niet meer. Jammer, want we zaten altijd vol. Kunst gaat over kijken. En als je kunst mét mensen bekijkt, ga je heel nieuwe gesprekken voeren." 

Door de collectie drie dagen in de week open te stellen hoopt De Groen opnieuw in gesprek te komen met het publiek. Ook is het een samenwerking aangegaan met Motel Spatie. Op de ramen van de oude bibliotheek in Presikhaaf worden videowerken vertoond. "Onze collectie staat gewoon op straat!" grapt Marjolein.

Routeboekje

Dat er op straat genoeg te beleven valt, weten ze wel in de Laar. Samen met openbare kunstexpert Theo Brink, maakte Cultuurgroep De Laar een route langs 21 kunstwerken in de wijk. Een primeur. Op 7 juli neemt wethouder Hans de Vroome het routeboekje in ontvangst.

Initiatiefnemer Jelleke Bakker: "De opening was in mei, maar toen kwam corona en stelden we het uit tot september. Maar algauw zagen we dat de mensen juist alle tijd hadden. We moesten aan de slag! En nu iedereen in zijn eigen buurt rondwandelt, is er toch niets leuker dan een boekje over je eigen wijk?" 

Naast het routeboekje maakte Cultuurgroep De Laar ook een film, een virtuele wandeling waarin het verhaal achter de kunstwerken en ervaringen van buurtbewoners worden verteld en dichters bij negen werken gedichten laten horen. Jelleke: "Zo leuk. Kunst brengt mensen bij elkaar."

Wie, wat, waar

Willemeen, Willemsplein 1, willemeen.nl
Collectie De Groen, Weverstraat 40, collectiedegroen.nl
Motel Spatie, Hisveltplein 21-35, motelspatie.nl
Kunstroute De Laar, delaararnhem.nl/kunst-en-cultuur

Expositie

'Doors are closed. All people are gone' is de titel van de expositie die tot 6 september dagelijks van 16 tot 22 uur gratis is te zien in Presikhaaf. Motel Spatie is gevestigd in een voormalige openbare bibliotheek, ontmoetingsplek bij uitstek. Te zien zijn films van Berndnaut Smilde, Alexandra Crouwers, Thijs Linssen, Sondra Perry, Gijs Verhoofstad en Sjoerd Knibbeler.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden