Foto:

Lezerscolumn: Proef

  Column

Proef                

Ik had een droom. 

Nee, niet die van Martin L. King. Dat is de droom der dromen. Deze was nogal banaal. En omdat ik gewone dromen van anderen niet aan kan horen, deel ik 'm graag met jou.

Ik zat op een terras. Het kabinet had bepaald dat we ons economisch moesten inzetten om deze crisis te bestrijden. Met enkele anderen, gedwongen dus, was ik opeens een proefkonijn. Op eigen kosten.

Gezellig was het allerminst. Eerder gespannen en van elk ongemak voorzien. De ruimte ontbrak als je moest lopen, de mensen waren ongeschoren en ongewassen èn nog niet geknipt. Ze praatten niet maar schreeuwden. 

Te dicht achter mij zat een zeer onverzorgde, sluw ogende man hardop te tieren. Type: luidruchtig, dominant en daardoor altijd het laatste woord. Hij snotterde en kuchte tussen zijn kreten door. In mijn nek!

Ik keek om, met mijn strengste lerarenblik, en zag dat Corona de mannelijke identiteit aangenomen had. Voor mij bleef ze echter een kreng. Over gender doe ik zelfs in mijn dromen niet moeilijk.

Het begon te regenen. Of was hij/zij het? We moesten in een nauw, te warm eettentje verder eten. Eten? Ik had geen enkele trek.

Het werd dus uitzitten met klamme handjes en zweetvoetjes. Totdat het wazig werd en de ochtend tot me doordrong.

Ik was wakker. Ontwaakt en blij.

En toch liet ik de droom niet los.

De economie redden is in ons aller belang. Duidelijk. Maar het virus is niet weg. Dus moeten we onszelf en anderen blijven beschermen. Mijden was een goede optie toen, maar nu is er ruimte om te experimenteren met C..

Wil ik dat aangaan met verhoogd risico alsnog ziek te worden? Wil ik mijn gezondheid op het spel zetten voor een koffie en een broodje?

Mijn belegde broodjes zijn tijdens de intelligente lockdown met sprongen vooruit gegaan. Tegen mijn latte macchiato's kan geen restaurant meer op. Sorry, crisis baart kunst.

Maar de kas spekken van de ondernemer, klein of groot, is nu wel een nuttig streven. 1 juni gaat de horeca aangepast open.

Het menu van de economie kan niet wachten. 

Ik wil wel maar maak nog geen zin.

M.P. Aulus

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden