Foto: Jose Bugter

Geen weer

  Column

Het weer is altijd een belangrijke bron voor algemene conversatie geweest. Als we het weer toch niet hadden, waar moesten we het dan over hebben? Tegenwoordig kun je natuurlijk kijken op allerlei handige weerapps. Ook een voordurende bron van interessante informatie.

Column Jose Bugter

Toch kun je er niet altijd van op aan, wat dan weer leuke situaties oplevert.

Zo stond ik ooit op een camping waar op zekere dag een man aan kwam rennen die riep: 'Er komt een enorme onweersbui recht over ons heen.' Onmiddellijk kwam iedereen in actie. Extra haringen in de grond, tuien, regengoten graven en de stoelen naar binnen. En toen was het vol spanning wachten op de bui…die niet kwam. Geen zuchtje wind was er te bespeuren, geen druppel regen. Er zijn ook mensen die gebogen over de app zeggen: 'Volgens de radar regent het.' Ja, dat kan ik ook zien als ik uit het raam kijk.

Nul procent kans op niets

En wat te denken van 75 procent kans op nul milimeter. Is dat dan niet evenveel als honderd procent kans op niets? Bij mij is nul ook echt nul, maar als het om het weer gaat gelden er blijkbaar andere wetten. Nog zo een: Nul procent kans op 5 millimeter. Dat is toch ook niets, of toch wel? Zo ging ik laatst wandelen met in mijn achterhoofd dat er pas om vier een bui zou vallen. Ja ja. Er viel de hele dag een gestage motregen. Net genoeg om zeiknat van te worden. Maar de radar bleef hardnekkig nul komma nul aangeven. Nul komma niets procent op iets?

Soms zijn de weerapps het ook niet eens. Pas geleden zat ik naast iemand die met dezelfde app op de dezelfde locatie een andere voorspelling had. Bij haar werd het 24 graden, bij mij 25. Ik was geneigd de mijne te geloven.

Het weer voorspellen blijft toch natte vingerwerk.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden