Foto: Christine Kieviet

Pasen

  Column

Als je vroeger iets wilde zei men vaak: Als Pasen en Pinksteren op één dag vallen. Ik wachtte dus geduldig tot dat een keer zou gebeuren, tot ik er op een dag achter kwam dat dit nooit zou lukken. Wat een domper. Net als het feit dat de paashaas niet bleek te bestaan. De eieren werden gewoon door je moeder verstopt.

Met Pasen mocht je wel op je paasbest voor de dag komen. De avond ervoor kreeg je krulspelden in je haar, die er de hele nacht in bleven zitten, en op eerste paasdag mocht je de zondagse jurk aan. Vaak was die nieuw. Alleen was paaseieren zoeken daardoor wel een hachelijke onderneming. Het kon zomaar gebeuren dat je prachtige nieuwe jurk een winkelhaak of moddervlekken opliep.

De hotkiss

Toen ik jaren later voor een promotiebedrijf werkte, speelde ik zelf voor paashaas. Dan stond ik in een winkelcentrum, samen met collega's paaseitjes uit te delen in zo'n paashaaspak. Die pakken hadden maar één maat. Bij mij slobberde het om mijn lijf en floepte ik uit de veel te grote poten. Bij sommige collega's spande het pak strak om het lichaam. Dit leverde commentaar op als: 'Nou nou, jij zit lekker los in het vel,' tot: 'Ach, geef mij maar een lekkere hazenrollade.' Héél grappig.

Bij het bedrijf waar ik toen werkte hadden ze nog iets leuks verzonnen voor Pasen: De hotkiss! Dan zette je een aantal negerzoenen (die natuurlijk niet meer zo heten, maar niemand weet wat je bedoelt als je ze anders noemt) in de magnetron tot ze knapten. Vervolgens gooide je er een scheut advocaat of vanillesaus overheen en ging op pad om ze uit te delen. 'Wilt u een lekkere zoen?' moesten we dan vragen. 'Ja schat, van jou altijd,' kreeg je dan als antwoord. Ja, als Pasen en Pinksteren op één dag vallen.

Meer berichten