Foto: Jose Bugter

Niksen

  Column

Als je vroeger even heerlijk voor je uit zat te staren, kwam er altijd wel een volwassene langs die riep: 'Wat zit je hier te niksen, ga eens iets nuttigs doen.' Dat je nou iets moest gaan doen, oké, maar ook nog iets nuttigs… Wat is nuttig? Ik betwijfel of boomtikkertje een nuttige bezigheid was, of een stripboek lezen. Of in een boom klimmen. Vooral als je daar dan lekker lui op een tak bleef hangen. Dan voerde je wéér niks uit. Vroeger was dat absoluut uit den boze.

Maar tegenwoordig is niks doen helemaal in. Er zijn zelfs cursussen om het te leren. Als dagdromer ben ik van jongs af aan al een expert in het niksen, dus ik hoef gelukkig niet zo'n cursus te volgen. Op school zat ik ook altijd met de blik op oneindig uit het raam te staren. Dat werd indertijd niet gewaardeerd, dus specialiseerde ik mij in het net doen of ik druk bezig was. Intussen fantaseerde ik erop los. Daar kwamen dan hele leuke ideeën uit.

Luieren

Ik ben dan ook zeer voor een uurtje niksen per dag. Daar moeten we vroeg mee beginnen. De kinderen van nu moeten daar dus in gestimuleerd worden. Het is belangrijk om niets te doen en je geest tot rust te laten komen. Alle dagdromers krijgen eindelijk waardering. Maar niet alleen op school moeten we de kunst van het niks doen onder de knie krijgen, ook op het werk, in de bus of thuis op de bank zie ik vele mogelijkheden. Nu al die werkgevers en leraren nog overtuigen van het nut van deze onbezigheid.

De afgelopen zomer was natuurlijk ook heel geschikt om lekker te luieren. Het is veel te heet om iets te doen, kon je dan met goed fatsoen verkondigen. Niemand die daarvan opkeek. Ik verlang al weer terug naar het onderuit gezakt in de tuinstoel hangen. In de schaduw uiteraard. Nu het weer wat koeler is ben ik druk aan het werk in de tuin. Je moet tenslotte wel iets nuttigs doen.

Meer berichten