Column Hilde Wijnen: Zak hooi


cof
cof (Foto: )

Column Hilde Wijnen: Zak hooi

  Column

In een Britse dierentuin zijn vijf papegaaien uit elkaar gehaald en verplaatst, omdat ze bezoekers uitschelden. De beesten hebben zelfs een meisje afgekraakt, las ik. Hoe dan, vraag ik mij af. Zoiets kun je toch nauwelijks persoonlijk opvatten? Het lijkt mij dat de papegaaien een beperkt repertoire aan scheldwoorden hebben. Ik bedoel, het is niet zo dat ze er eens even lekker voor gaan zitten om iedere individuele voorbijganger te bespreken met z’n vijven. Guttegut, heb je die trut met die monsterlijke bril gezien, geen porem! Of: Hé jij daar kloothommel, ja jij met die ongewassen oren! Of zijn dat je vleugels? Wahaha!

De vijf papegaaien wonen sinds augustus in de dierentuin. De eerste tijd zaten ze samen in quarantaine en hebben ze elkaar lelijke woorden geleerd, is het verhaal. Het personeel van de dierentuin heeft er niks mee van doen. Het enige wat de medewerkers deden was luid lachen om de papegaaien. Dat heeft ze aangemoedigd.
Zegt men.
Als het waar is, getuigt het van beheersing. Ik weet niet of ik dat ook had gekund. Misschien staat het niet direct op ieders bucketlist, scheldwoorden leren aan een papegaai, maar als de kans zich voordeed, zou je ‘m grijpen. Waar of niet? Erg stevig is mijn favoriete scheldwoord niet. Zak hooi. Mag ik graag binnensmonds mompelen als de situatie het vereist. Zak hooi, zak hooi, ik hoor het de papegaaien al snerpen.

Hoe dan ook. De uit de bocht gevlogen beesten zitten nu met hun verboden woordenschat elk in een andere kolonie. Arme papegaaien. Verstoken van hun foeterende vrienden. De hoop is dat de andere papegaaien ze het goede voorbeeld geven, zodat de slechteriken netjes leren praten. Ook een mogelijkheid is dat alle papegaaien in de dierentuin straks bezoekers uitschelden. Vijftienhonderd vloekende vogels, er zijn vast genoeg klojo’s te vinden die dát willen zien.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden