Twee van de stimuleringspakketten gingen naar installatiebedrijf Van Dorp Zevenaar. Directeur Martin Maatkamp wil het wagenpark verduurzamen.
Twee van de stimuleringspakketten gingen naar installatiebedrijf Van Dorp Zevenaar. Directeur Martin Maatkamp wil het wagenpark verduurzamen.

70 extra waterstofauto’s rijden rond in Arnhem

Sinds december zijn er in de omgeving Arnhem zeventig waterstofauto's bijgekomen. Dit is mede te danken aan het project H2-Drive van de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland. Dit project is sinds eind vorige maand afgerond.

ARNHEM - Via H2-Drive konden mensen H2-Stimuleringspakketten aanvragen, waarmee ze makkelijker een waterstofauto kunnen leasen of kopen.

Twee van de stimuleringspakketten gingen naar Van Dorp Zevenaar. Adjunct-directeur Martin Maatkamp van het installatiebedrijf: “Van Dorp heeft het hoogste niveau op de CO2-prestatieladder: niveau 5. Hierbij past ook het verduurzamen van ons wagenpark.”

Snel tanken

Duurzaamheid was voor de meeste mensen een reden om voor waterstof te kiezen, naast de lage bijtelling (8 procent), het snelle tanken (3 tot 5 minuten) en de grote actieradius (500 tot 665 kilometer).

De provincie en Arnhem stimuleren al langer en op allerlei manieren een duurzame leefomgeving en duurzame energie. Met meer waterstofauto’s hopen ze de luchtkwaliteit verder te verbeteren.

Negentig auto's

Het oorspronkelijke doel van H2-Drive was negentig nieuwe waterstofauto’s. Dit aantal is dus niet behaald. Door de coronacrisis daalde de verkoop van nieuwe auto's drastisch. Toch zijn de gemeente Arnhem en de provincie tevreden.

Jan van der Meer, gedeputeerde Energietransitie en milieu, blikt tevreden terug: “Door dit project hebben we weer een stapje vooruit gedaan naar de overschakeling op duurzame energie. Waterstof biedt potentie, zeker voor het zwaardere vervoer en de industrie, maar hier moet nog wel veel voor gebeuren.”

Kip-ei

Bij de start van het project sprak wethouder Cathelijne Bouwkamp haar enthousiasme uit: “Er is sprake van een kip-eiverhaal. Er zijn weinig waterstofauto’s omdat er weinig tankstations zijn, en er zijn weinig tankstations omdat er weinig auto’s zijn. In de regio Arnhem is er zeer veel waterstofkennis aanwezig en daarom is dit project heel logisch.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden