Vader en zoon Chris en Chris Reemer, uitbaters van de cakewalk, hebben zin in hun eerste kermis van het jaar. Vader Chris (r): 'Alles is meegenomen.'
Vader en zoon Chris en Chris Reemer, uitbaters van de cakewalk, hebben zin in hun eerste kermis van het jaar. Vader Chris (r): 'Alles is meegenomen.' (Foto: Hilde Wijnen)

Kermiskoning strijkt neer in Arnhem

In tien dagen een kermis uit de grond stampen. Als iemand het kan is het wel Frans Stuy, de Amsterdamse kermiskoning. En niet zomaar een kermis. Op het parkeerterrein naast GelreDome is tot 23 augustus de grootste, en volgens ingewijden zelfs de mooiste, kermis van Nederland te vinden.

Door Hilde Wijnen

ARNHEM - "Zoiets heeft er in Arnhem nog nooit gestaan. Deze kermis is van het kaliber Tilburg." Wim Müller van Wimpie's Prijzen Paleis kijkt tevreden om zich heen. "Het is onze eerste kermis van het jaar en het is écht een mooie." 

Hij wijst naar de route waarlangs het ene na het andere spektakel verrijst. "Kijk, nergens anders zijn de paden zó breed." 

De ruimte tussen de attracties aan weerszijden van de paden is 8 tot 9 meter. Niet voor niks. Tenslotte is een succesvolle kermis tegenwoordig allereerst een coronavrije kermis.

Frans Stuy en compagnon Jean de Vries zijn trots op wat ze neer hebben gezet. De Vries: "Hier in Arnhem willen we laten zien hoe het moet."

Coronaproof

De brede paden geven bezoekers volop de gelegenheid de anderhalve meter in acht te nemen. Verder zijn er desinfectiepalen, polsbandjes, formulieren bij binnenkomst, tellers boven de ingang, mondkapjes, handschoenen en geleide wachtrijen. 

Aan de kermisexploitanten ligt het niet. Die doen er alles aan om de mooiste kermis van Nederland tot een coronaproof feestje te maken.

'Water staat aan de lippen'

En dat is niet voor niks."Dit is ons brood. We zitten al vanaf januari zonder inkomen. Moet je eens kijken wat voor kosten we hebben. Het water staat ons aan de lippen. Alles is meegenomen." 

Brabander Chris Reemer bestiert samen met zijn zoon, Chris junior, het Lunapark, beter bekend als de cakewalk. "Ons bedrijf bestaat honderd jaar. Mijn zoon neemt het dit jaar over. Hij is de vierde generatie. Wij zijn geboren en getogen op de kermis. Wij kunnen niet zomaar wat anders gaan doen. En dat willen we ook niet."

Zesde generatie

Zo denkt Frans Stuy er ook over. Hij is de zesde generatie in zijn familie die op de kermis staat. "We hebben allemaal als baby's onder de kassa gelegen", vertelt hij.

"Als het kermisbloed eenmaal door je lichaam stroomt, gaat het er nooit meer uit. De mensen op de kermis, wij zijn gewoon een grote familie. We zijn opgegroeid met elkaar. 

De Vries: "Normaal gesproken zien we elkaar iedere week. Het zijn ook de sociale contacten die je mist."

80 procent zit thuis

Moeilijk is het geweest de afgelopen maanden en het zal nog een tijdje zo blijven voor de kermisexploitanten. 80 procent van de ondernemers zit nog altijd thuis. Niet elke gemeente staat te springen om een kermis. 

Stuy is blij met de kans die hij van GelreDome-directeur Hèrald van de Bunt en de gemeente Arnhem heeft gekregen. "We hebben nog nooit zo'n ontvangst gehad als hier." 

Reemer sr. voegt lachend toe: "Ja, Arnhem mag wel op de lijst van gemeenten met ballen!"

De Mega Zomer Kermis is iedere dag open van 13.00 tot 23.00 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden