Esther Hogeweg-Hollander heeft van het aanbieden van haarwerken aan vrouwen haar levenswerk gemaakt.
Esther Hogeweg-Hollander heeft van het aanbieden van haarwerken aan vrouwen haar levenswerk gemaakt. (Foto: Ellen Koelewijn)

Haarwerk uitzoeken bij Arnhemse stichting Hair4Her

Het zal je maar gebeuren. Door welke omstandigheden dan ook je haar verliezen. Het overkomt veel mensen. Dan biedt de stichting Hair4Her uit Arnhem uitkomst. Daar kan een haarwerk worden uitgezocht. Keus genoeg. Er zijn vele honderden modellen op voorraad.

Door Vincent Bos

ARNHEM - Hair4Her is het prachtige initiatief van Esther Hogeweg-Hollander. Ze reist het hele land door, zelfs tot in België toe, om haarwerken op te halen en mensen te helpen. Telkens merkt ze hoe dankbaar iedereen is. “Voor het coronatijdperk kreeg je een handdruk als mensen binnenkwamen en een knuffel als ze vertrokken. De liefde en de warmte die je op zo’n moment ervaart is ongelooflijk. Daar doe je het voor. Dat is mijn drijfveer.”

Enthousiasme

Ze weet uit ervaring wat het met iemand doet als die zijn haar verliest. Ze kreeg er zelf mee te maken nadat kanker bij haar was geconstateerd en vele operaties nodig waren. Nadat ze genezen was verklaard dacht ze na over een zinvolle invulling van haar leven. Het idee om met haarwerken patiënten te helpen werd haar aangereikt tijdens de Roparun, de langste non-stop hardloopestafette van Europa om geld op te halen voor kankerpatiënten.

Daar heeft Ester Hogeweg-Hollander haar levenswerk van gemaakt. En met succes. De donaties en aanvragen liepen snel op. Nu, vijf jaar later, kan ze onomwonden stellen dat ze de goede keuze heeft gemaakt. Dat komt zeker ook door haar positieve instelling en ongekend enthousiasme. En dan te bedenken dat zij en een handvol vrijwilligers kosteloos werken.

“Ik krijg veel haarwerken aangeboden. Meer dan genoeg zelfs. Na acht- negenhonderd haarwerken ben ik gestopt met tellen. Ik ben er de hele week mee bezig. Je voert veel gesprekken met mensen die een haarstuk willen. Het zijn mensen met een verhaal die de uitslag van een onderzoek moeten verwerken en dan in een rollercoaster belanden van wat hen allemaal overkomt.”

Shampoo mee

Het is het moment waarop ze zich via de website melden bij Hair4Her. Altijd met succes. Want iedereen kan geholpen worden. “In een gesprek moet je uitzoeken welk haarwerk bij iemand past. Je probeert altijd zo dicht mogelijk bij de kleur te blijven die men wenst. Ze krijgen alles mee wat nodig is. Van een haardwerkstandaard tot shampoo en crème. De verandering begint bij ons in de spiegel als ze het resultaat zien.”

Via hospices, inloophuizen en ziekenhuizen brengt Esther Hogeweg-Hollander de stichting Hair4Her onder de aandacht. Ze krijgt daarbij van alle kanten hulp. Mensen doneren of stellen ruimte beschikbaar. Zoals nu door Lorentz Ondernemerscentrum aan IJsselburcht 3 gedaan is. “Ik ben steeds onder de indruk van alle hulp die we krijgen. Dat is zo fantastisch. We willen van de ruimte een woonkamer creëren, waarin de mensen zich meteen thuis voelen.”

Zie ook www.hair4her.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden