Sonja bakt heerlijke pannenkoeken voor kwetsbare mensen die aanschuiven bij Vitale Verbindingen.
Sonja bakt heerlijke pannenkoeken voor kwetsbare mensen die aanschuiven bij Vitale Verbindingen. (Foto: Ellen Koelewijn)

Start workshopprogramma: Pannenkoek voor kwetsbare mensen

De een heeft een psychisch probleem. De ander kampt met een verslaving. Ze komen elkaar tegen bij Vitale Verbindingen in Arnhem. Die organisatie afficheert zich als herstelcommunity. Mensen die slecht in hun vel zitten, vinden steun bij elkaar. Onder meer tijdens de pannenkoekeninloop.

Door Vincent Bos

ARNHEM – Er is goed nieuws voor deze kwetsbare mensen. Komende dinsdag wordt een begin gemaakt met de zomeractiviteiten. Wel volgens de coronaregels uiteraard. Het betekent onder meer dat een beperkt aantal personen in de keuken aan het werk kan en er een gelimiteerd aantal pannenkoeken kan eten. De opluchting dat activiteiten starten, is er niet minder om.

Joke Beulecke is sinds maart actief bij Vitale Verbindingen in Arnhem dat zowel in het noordelijk als zuidelijk deel van de stad aanwezig is. Zij noemt zich ervaringsdeskundige. Ze is geconfronteerd met borderline en borstkanker. Ze is de coördinator van de zomeractiviteiten.

Bij elkaar komen

Bij Vitale Verbindingen gaat het om mensen met een GGZ-achtergrond. De problematiek is divers. Ieder werkt aan zijn of haar herstel. “Maar je hoeft niet al hersteld te zijn om bij ons mee te doen. Het gaat ons erom dat mensen weer onder elkaar komen, dat ze de deur uit kunnen. Vanuit hun angst of psychose. Dat ze leren leven met hun aandoening”, verklaart Joke Beulecke.

“De ene keer zijn deze kwetsbare mensen deelnemers aan activiteiten en workshops, de ander keer zijn ze zelf de docenten. Die rollen wisselen steeds”, zegt ze.

Persoonlijke ontwikkeling

Er is een scala aan activiteiten voor deelnemers. Soms gericht op ontspanning, maar ook op persoonlijke ontwikkeling. Bij zowel trainingen, workshops, lezingen als andere activiteiten wordt de eigen herstelervaring ingezet om elkaar groeimogelijkheden te geven.

De achtergronden van de deelnemers variëren dus. Bij soep- en pannenkoekeninloop is sprake van een gemêleerd gezelschap. Eten verbindt, zegt ze daarover. “Het gaat erom dat ze zich met elkaar verbonden voelen. Dat ze constateren dat ze er niet alleen voor staan. Daarbij geldt dat ook de naaste familie kan meedoen.”

Digitale ontmoetingen

De coronacrisis heeft ook voor Vitale Verbindingen gevolgen gehad. Digitale ontmoetingen zijn daardoor belangrijk geworden. Maar ook fysiek ontmoeten mag weer. Vandaar de start van de zomeractiviteiten. Al merken ze bij de organisatie dat niet iedereen het aandurft om de straat op te gaan.

Het zomerse programma is tot stand gekomen in samenwerking met Rozet (taal, kunst en erfgoed in Arnhem) en Indigo Gelderland, basis GGZ en een aantal bewoners. Sport en spel, theater en creatieve workshops staan op de rol.

Zes weken

Als het om persoonlijke ontwikkeling gaat zijn er diverse thema’s, van ‘omgaan met hersenspinsels’ tot ‘mentale vaardigheden toepassen’’. De workshops duren zes weken. Op dinsdag kun je daarvoor terecht in De Nieuwe Hommel in Arnhem-Noord en op donderdag in Huis van de Wijk in Arnhem-Zuid.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden