Foto: Pixabay

Herstart onderzoek naar borstkanker

Vanaf 8 juli kunnen vrouwen uit Arnhem in de leeftijd van 50 t/m 75 jaar weer meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Zij kunnen daarvoor terecht in het onderzoekscentrum dat op de parkeerplaats aan de Rijksweg-West staat.

Arnhem - Vanwege de uitbraak van het coronavirus was het bevolkingsonderzoek borstkanker tijdelijk stilgelegd. Inmiddels zijn verschillende maatregelen genomen om gefaseerd en veilig te kunnen opstarten.

Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Eén op de acht vrouwen in Nederland krijgt het. De kans op genezing wordt met name bepaald door het stadium van de ziekte op het moment van ontdekking. Vroege ontdekking verhoogt de kans op genezing en er is vaker een borstsparende operatie mogelijk.

Momentopname

Het bevolkingsonderzoek borstkanker is een momentopname en geeft geen volledige garantie. Bij klachten wordt geadviseerd direct contact op te nemen met de huisarts.

Coronavirus

Vanwege het coronavirus is het bevolkingsonderzoek borstkanker op 16 maart stilgelegd. Het bevolkingsonderzoek wordt nu weer gefaseerd opgestart. Dit gebeurt binnen de COVID-richtlijnen, die door het RIVM zijn opgesteld. Daardoor kan het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd. Cliënten die aan de beurt zijn ontvangen vanzelf een uitnodiging. Cliënten die vanaf 16 maart niet konden deelnemen zijn het eerst aan de beurt.

Röntgenfoto’s

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten. De foto’s worden gemaakt door speciaal opgeleide radiodiagnostische laboranten. Er wordt gebruik gemaakt van moderne apparatuur, waardoor de stralingsbelasting minimaal is. Deelnemers ontvangen binnen twee weken een schriftelijke uitslag. Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.

50 tot 76 jaar

Men ontvangt een uitnodiging voor het onderzoek vanaf het jaar dat u 50 jaar wordt tot het jaar waarin u 76 jaar wordt. Op welk moment precies, hangt samen met de route van het mobiele onderzoekscentrum. Daardoor kan het zijn dat een vrouw op haar 49e, 50e of 51e haar eerste uitnodiging krijgt of op haar 74e de laatste.

Meer informatie

Op de onderstaande website kunt u een filmpje bekijken waarin u kunt zien welke voorzorgsmaatregelen zijn genomen om het bevolkingsonderzoek borstkanker zo veilig mogelijk uit te voeren. U kunt ook bellen met de informatielijn van Bevolkingsonderzoek Oost, telefoon 088-1186300, op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur. Zie ook onderstaande website.

www.bevolkingsonderzoeknederland.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden