Pascal Mulder demonstreert een handgemaakt mondkapje: "We maken er gewoon iets leuks van."
Pascal Mulder demonstreert een handgemaakt mondkapje: "We maken er gewoon iets leuks van." (Foto: Hilde Wijnen)

'Mensen gaan weer cadeaus kopen'

Arnhem - Hiep hoi, de winkels zijn weer open. Fijn voor iedereen, maar vooral voor winkeliers, want die zagen hun inkomsten in de eerste week na de lockdown keihard kelderen. Vijf van hen vertellen hoe het met ze gaat. Tip van de sluier: Arnhemse ondernemers zijn niet voor een gat te vangen.

door Hilde Wijnen

Corona gooide roet in zo'n beetje ieders eten. Marije Sietsma van de Klarendalse uitgeverij Loopvis kan erover meepraten. Zij lanceerde vorig jaar 'Kakkerlakjes', kleine boekjes om te versturen. "Er zat net een nieuwe serie aan te komen. Over zussen, liefde, logeren. Ook belangrijk, maar niet in corona-tijd."

Ze aarzelde niet lang, pakte de telefoon, strikte grote namen en jong talent en maakte binnen drie weken acht verse Kakkerlakjes, coronaproof, met titels als 'Adempauze' en 'Dankjewel'. "De drukker, de binder, iedereen had het rustig en wilde graag meehelpen dit met vereende krachten uit de grond te stampen. Het is leuk als het lukt."

Ook ontwerpers Pascal Mulder en Ratna Ho van de duurzame designwinkel Fraenck gingen razendsnel over tot actie en startten als een van de eersten met het maken van herbruikbare mondkapjes in vrolijke printjes. "We zagen al snel: dit wordt nog wel een ding. We deden onderzoek en plaatsten een instructievideo online. Als mensen nu via Google naar een handleiding voor mondkapjes zoeken, vinden ze die van ons het eerst. Het voelt wel een beetje gek om van de situatie gebruik te maken, maar het is ook een manier om te overleven."

Op 1 juni opende Fraenk een mondkapjesatelier op het station. De mondkapjes worden bovendien verkocht bij stationswinkel Waar.

Samenwerken, dat doen er meer. Vader en zoon Jürgen en Lars van Velthoven van Schoenmakerij Wim sloten een onwaarschijnlijk, maar onweerstaanbaar pact met Walter Jurrius van koffiebar Walt. "Walter bezorgde ontbijtjes en toen ik een keer een muffin bij hem ging halen, ontstond het plan om mensen hun schoenen aan Walter mee te laten geven zodat wij ze konden repareren", vertelt Lars. "We maakten er zelfs een vlog over. Het ebde na een paar weken vanzelf weg. Maar het was wel leuk!"

Sander Veerbeek, eigenaar van cadeauwinkel Time for Nature in de Kortestraat, kwam de weken door met het organiseren van bingo's op Facebook. "Ik heb veel mensen plezier bezorgd en zelf had ik wat omzet," vertelt hij lachend. Inmiddels gaat hij met flyers de boer op om zijn winkel onder de aandacht te brengen. "De mensen gaan vanzelf weer cadeaus kopen. Alles kan alleen maar beter worden."

Voor schoenmakers Jürgen en Lars is alles juist precies goed zoals het is. Lars: " Werken is relaxter geworden. We kunnen de turbo erop zetten zonder uitgemergeld te raken. Voor de crisis hadden we het zo druk dat we soms tegen elkaar zeiden: hoe houden we dit vol? Jürgen beaamt: "Ik kom nu onder het werk tot rust. Nou, dat heb ik nog nooit gehad!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden