Still uit de video 'Hapiness'.
Still uit de video 'Hapiness'. (Foto: )

Art Gallery O-68 participeert in Unlocked/Reconnected

Velp - Musea door het hele land vieren de 'heropening' na 1 juni met een collectieve tentoonstelling 'Unlocked/Reconnected'. Art Gallery O-68 doet mee met de video 'Hapiness' van Maureen Bachaus.

Vertrekpunt voor ‘Unlocked/Reconnected’ is het idee van solidariteit. De deelnemers willen gezamenlijk het feestelijke moment markeren dat de musea en andere ‘huizen van de kunst’ na de lockdown hun deuren weer mogen openen.

Thuis

'Thuis’ is een woord dat voor iedereen een eigen lading heeft. Het is de fysieke plek dichtbij, de ruimte van je huis, maar ook het ‘land’, het gebied dat gemist wordt wanneer je er vandaan bent. Thuis is de plek waar je geschiedenis en ideeën deelt, waar een continuïteit van aanwezigheid is.

Door de corona-crisis heeft het begrip een bijzondere lading gekregen. Wat is ‘thuis’ in een tijd van een pandemie? Je huis kan een plek voor liefde en geborgenheid zijn, maar ook een plek die gekenmerkt wordt door oppressie en angst. En voelde ons huis überhaupt nog wel als een thuis in een wereld die geglobaliseerd, gedigitaliseerd en permanent in beweging is? Wat zijn de noties van een (t)huis en de poëtische reflecties die daarbij horen?

Solidariteit

De tentoonstelling ‘Unlocked/Reconnected’ wil verschillende noties van de begrippen ‘huis’ en ‘thuis’ inzichtelijk maken. Het is een project dat de meest uiteenlopende ‘huizen voor de kunst’ met elkaar verbindt. Vertrekpunt voor ‘Unlocked/Reconnected’ is het idee van solidariteit, de wil om gezamenlijk te reflecteren op wat (t)huis is. 

‘Unlocked/Reconnected’ strekt zich uit over ongeveer 200 locaties, die elk één werk naar eigen keuze presenteren - of het nu een schilderij, een sculptuur, een performance of een video-installatie is. Iedere instelling installeert dat werk in ‘de hal van het huis’, oftewel het entreegebied van de betreffende locatie. 

Bezoekers die bij een werk staan dat deel uitmaakt van ‘Unlocked/Reconnected’ krijgen ter plekke informatie over het betreffende werk. Daarnaast kunnen ze met hun telefoon via een QR-code inloggen op de website www.unlockedreconnected.nl. Daar kan men informatie vinden over de andere deelnemers, het werk dat daar getoond wordt en de informatie bij het betreffende werk.

Project Art Gallery O-68

Maureen Bachaus (1969) belicht sociale en maatschappelijke thema’s via persoonlijk perspectief; haar werk is gebaseerd op onderzoek naar persoonlijke gedachten van mensen uit verschillende culturen en met verschillende achtergronden. Ze verzamelt de gedachten via social media (of eenvoudigweg op straat) en vertaalt ze naar fotoprojecten, performances, interactieve video- en multimediaprojecten, installaties en sculpturen.

De tekst uit de video 'Happiness' is gebaseerd op fragmenten uit een authentiek dagboek. De video is onder andere geselecteerd voor het internationale 'Fukushima project 92' en is onderdeel van de CTF (Collective Trauma Film) Collections/artvideoKOELN. Daarnaast is het werk van Bachaus vertoond tijdens het prestigieuze film- en documentaire festival Dokufest in Prizren (Kosovo).

 Art Gallery O-68 bevindt zich aan de Oranjestraat 74 in Velp.

www.gallery-o-68.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden