Foto:

Meer buitenles voor IKC Dorpsschool in Rozendaal

Rozendaal - De IKC Dorpsschool uit Rozendaal heeft als 150ste school subsidie gekregen van Provincie Gelderland om een groen schoolplein van aan te leggen. 

Een plek met veel minder tegels en veel meer struiken, bomen, bloemen, water, zand, modder, boomstronken en bovenal een avontuurlijke speelplek. Zo ziet een groen schoolplein eruit. 

Gedeputeerde Peter Drenth overhandigde de school digitaal een cheque van 17.500 euro voor de inrichting van het plein. Drenth sprak de juffen en meesters, en de kinderen van de school toe in een videoboodschap: "Jullie zijn de 150e school waar het schoolplein vergroent en daar ben ik erg trots op. Samen met jullie juffen en meesters, en met IVN Natuureducatie is het gelukt om weer een schoolplein groener te maken", zei Drenth. 

‘Groen schoolplein is leuk voor kinderen’

De provincie investeert in groene schoolpleinen om meer kinderen natuur te laten beleven en ontdekken, ook op school. Spelen in een groene omgeving is gezond, leerzaam, aantrekkelijk en avontuurlijk voor kinderen en het zorgt voor een betere sfeer op het schoolplein. Minder tegels en meer bomen en struiken zorgen voor een betere afvoer van regenwater bij heftige buien. 

Drenth: "Groen op het plein is voor kinderen natuurlijk gewoon leuk. Maar het is ook belangrijk omdat het net die schaduw biedt als het weer zo warm wordt. Bovendien is een plein vol bomen en struiken goed voor vogels en insecten versterkt het zo de biodiversiteit in het dorp."

Zwerfkeien, fruitbomen en insectenhotel

De IKC Dorpsschool uit Rozendaal is verhuisd naar een nieuw schoolgebouw en de school heeft subsidie gekregen om het nieuwe schoolplein te voorzien van een ontdek- en leertuin vol met kruiden, lekker ruikende bloemen en eetbare planten. Op het schoolplein komt een insectenhotel, een wilgentunnel, een waterpomp, boomstammen en een nieuw speeltoestel van boomstammen. 

Er komt ook een aantal fruitbomen en op het plein komen grote zwerfkeien om op te klimmen. In de Ontdektuin komt ook, met de hulp van Vitens, een watertappunt waarmee kinderen tijdens hun pauzes buiten kraanwater kunnen tappen. 

Veel vraag naar regeling groene schoolpleinen

De subsidieregeling voor de groene schoolpleinen is populair. Tot nu toe is er in totaal bijna 3 miljoen euro aan subsidie toegekend aan scholen om hun pleinen groener te maken. Daarmee is de subsidiepot bijna leeg, maar waarschijnlijk komt er geld bij om ook in 2020 en 2021 te zorgen voor meer groene schoolpleinen. 

Veel van de scholen die een subsidie ontvingen, hadden een schoolplein dat bijna volledig uit stenen bestond, met nauwelijks groen. Na de aanleg van de groene schoolpleinen is bij de meeste scholen straks meer dan de helft van het schoolplein onverhard, met veel meer bomen, struiken en andere planten. 

Van binnen naar buitenles 

IVN is een belangrijke partner voor Provincie Gelderland om voor meer groene schoolpleinen te zorgen. Naast een financiële bijdrage voor scholen biedt IVN Natuureducatie leerkrachten, schooldirecteuren en ouders ondersteuning via groeneschoolpleinen.gelderland.nl met tips & tricks, inspiratie en een plek om vragen te stellen of hulp te vragen. 

Komend jaar gaat de provincie samen met IVN bekijken hoe ze meer scholen kan helpen om vaker buitenlessen te geven en te leren over de Gelderse Natuur. De helft van de scholen gaat straks al regelmatig buiten les geven op het groene schoolplein. De frisse lucht, beweging en speelse manier van leren zorgen er namelijk voor dat kinderen beter presteren en kunnen leren van de natuur. 

IVN Natuureducatie zal in september op de IKC Dorpsschool natuurlessen geven tijdens de Nationale Buitenlesdag. Daarnaast krijgen de juffen en meesters ook training hoe ze van een gewone binnenles een buitenles kunnen maken. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden