Jorieke Schutte bedacht de stekjesruilkast: "Hoe meer plantjes, hoe leuker!"
Jorieke Schutte bedacht de stekjesruilkast: "Hoe meer plantjes, hoe leuker!" (Foto: Hilde Wijnen)

Plantje geruild, kasje dicht

Arnhem - Ze zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld, mini-bibliotheken. Boeken ruilen met voorbijgangers, hele buurten worden er blij van. Hé, dacht Spijkerkwartierbewoner Jorieke Schutte, zou dat niet ook werken met plantjes?

door Hilde Wijnen

In een keurig perkje halverwege de Gravenstraat staat een snoezig, witgeschilderd plantenkasje op pootjes. Het is gevuld met stekjes in alle vormen en maten die staan te wachten op plantminnende passanten. Wie wil, mag een stekje meenemen en zet er een ander plantje voor in de plaats. "We zijn in april begonnen. De eerste week was het kasje bomvol. De planten stonden helemaal tot in het perkje", vertelt de vriend van Jorieke, Erik Boom. Het kasje is een buurtproject, maar blijkt ook daarbuiten een groot succes. Jorieke: "Mensen komen zelfs met de auto om plantjes te ruilen."

Primeur

Het Spijkerkwartier had dan wel de primeur, maar het is niet meer de enige wijk met een plantenruilkast. Op de stoep naast haar praktijk aan de Mozartstraat in Alteveer timmerde fysiotherapeut Corine Goossens samen met haar man van een oude kist een kast, gaf die een lik verf en zette 'm vol met stekken en planten. Corine: "We wilden niet te veel materiaal gebruiken en eerst maar eens zien of het zou gaan lopen. We hebben nog gezocht naar plexiglas voor de deurtjes, maar dat was natuurlijk nergens meer te krijgen. Nu hebben we er maar plastic voor gezet. Niet zo netjes, maar een professioneel kastje komt vanzelf wel een keer."

Koekeloeren

Het lijkt de voorbijgangers niets uit te maken. De buurmeisjes die dagelijks komen koekeloeren naar het wisselende aanbod binnen-en buitenplanten hebben er in elk geval geen oog voor: "O kijk deze is zó schattig", zegt de een tegen de ander, "die wil ik op mijn kamer!"

De plantenkast in Alteveer is ontstaan nadat corona roet in het eten gooide van de plantenruilbeurs in De Buurtfabriek waar Corine aan mee zou helpen. Alle voorbereidingen waren getroffen, de planten gestekt.

Verrassingseffect

"Ik heb altijd al iets te veel planten gehad. Op een gegeven moment heb je al je vrienden wel een keer een stekje gegeven", vertelt Corine. "Ik vind het zonde om planten weg te gooien. De stekjesruilkast gaat verspilling tegen, daar gaat het mij vooral om. Maar ik vind het verrassingseffect ook heel leuk. Je weet nooit wat je tegenkomt. Laatst vond ik een Bonsai-Munt, die ken ik niet eens! Een wonderlijk ding, die heb ik mee naar huis genomen."

Geen twijfel mogelijk. Ruilkasten en stekjes gaan uitstekend samen.

Ook bij De Buurtfabriek in Cranevelt en Het Plantenasiel in de binnenstad zijn inmiddels plantenruilkasten te vinden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden