Thomas a Kempis in Arnhem is helemaal klaar voor de heropening van het voortgezet onderwijs. Isabelle Hakvoort demonstreert de automaat met handgel.  (foto: Ellen Koelewijn)
Thomas a Kempis in Arnhem is helemaal klaar voor de heropening van het voortgezet onderwijs. Isabelle Hakvoort demonstreert de automaat met handgel. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn Fotografie)

'Beetje onwezenlijk op school'

Arnhem - In de school vind je automaten met handgel en doekjes. Er zijn speciale looproutes aangebracht. Thomas a Kempis in Arnhem is klaar voor de heropening van het voortgezet onderwijs. Al is het door alle coronavoorschriften best wennen, geeft directeur Eelco van der Kruk toe.

door Vincent Bos

Leerlingen hunkeren ernaar hun vrienden te zien. Leerkrachten zijn opgelucht dat ze vanaf 2 juni weer klassikaal les kunnen geven, zij het voor een gelimiteerde groep. De coronamaatregelen vereisen creativiteit en flexibiliteit. Spannend is het natuurlijk wel hoe het dinsdag allemaal uitpakt.

“We zijn al langer bezig om alles te regelen. We hebben ons steeds de vraag gesteld hoe we dat gaan doen”, zegt directeur Eelco van der Kruk van het Thomas a Kempis, onderdeel van het Arentheem College waaronder ook de scholen Titus Brandsma en Leerpark Presikhaaf vallen.

“Het is een beetje onwezenlijke situatie”, doelt hij op alle maatregelen zoals de looproute en borden door de hele school met aanwijzingen. “Maar het is goed dat we beginnen. De leerlingen hebben behoefte aan contact met vrienden. Hoe goed het digitaal lesgeven ook gaat, een aantal docenten heeft behoefte aan interactie. Ze missen de leerlingen.”

Bij Titus Brandsma en Thomas a Kempis worden de lessen voorzichtig opgestart. Er wordt begonnen met mentorlessen. Bij Leerpark Presikhaaf beginnen de praktijklessen weer. Die school heeft als voordeel dat de lokalen wat groter zijn.

Want alle leerlingen tegelijk naar school laten komen, zit er vanwege corona niet in. “Met wat geluk kunnen we volgens de regels van anderhalve meter 300 tot 400 leerlingen opvangen”, rekent Eelco van der Kruk voor. De school telt 1700 leerlingen.

De diploma-uitreiking is een ander probleem. “Normaal is dat een geweldig feest. Ouders willen toch zien dat hun kind het diploma krijgt. Dat is dit jaar anders. En dan speelt ook nog mee dat we voor kinderen die verder van school wonen vervoer moeten regelen”, aldus de directeur.

Ook directeur Gonny van Moorsel van vso De Brouwerij, een school voor speciaal voortgezet onderwijs, kijkt uit naar volgende week. “We zijn heel blij dat we de leerlingen weer kunnen ontvangen. Het is belangrijk dat ze sociaal aanhaken. Dat geldt zeker voor onze school met leerlingen in het autistisch spectrum. Thuis hebben de leerlingen minder prikkels, maar wij willen ze toch heel graag weer zien.”

De school heeft een plan van aanpak gemaakt hoe met de situatie om te gaan. Want lastig is het wel omdat de lokalen klein zijn. “Het betekent dat maar vijf tot zes leerlingen tegelijk onderwijs krijgen.”

“De heropening vergt gigantisch veel aanpassingen. Uitgangspunt blijft dat zoveel mogelijk leerlingen naar school komen. Het handhaven van de anderhalve meter afstand wordt lastig. Ongelooflijk zoveel als je moet regelen, best complex. Maar we zijn vooral blij dat de leerlingen weer komen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden