Geert Geurken en Renske Bongers geven het goede voorbeeld. De speelspots nodigen uit de omgeving op een speelse manier te bekijken. (foto: Hilde Wijnen)
Geert Geurken en Renske Bongers geven het goede voorbeeld. De speelspots nodigen uit de omgeving op een speelse manier te bekijken. (foto: Hilde Wijnen) (Foto: Hilde Wijnen)

Dag wipkip, hallo speelspots

Arnhem -  De stoepen van Schuytgraaf zijn leeg, maar niet lang meer als het aan gedragspsycholoog Renske Bongers ligt. Ze heeft samen met Geert Geurken van Sportbedrijf Arnhem, Erik Spiegelenberg en Arjan Bisperink van Nijha en stagiaire Zoë Zürn een begin gemaakt met het aanbrengen van speelspots; tekens en symbolen op de grond die uitnodigen tot spelen.

door Hilde Wijnen

"O, dit is leuk! Mijn innerlijke graffitikunstenaar wordt hier erg blij van", grapt Renske. Aan het Dianaplantsoen in Schuytgraaf spuit ze een groen driehoekje op de stoep. Die kleine driehoek is de start van een groot project dat bedoeld is om kinderen te stimuleren meer te bewegen.

Dat dat nodig is, maakt onderzoek duidelijk. In dertig jaar tijd gingen kinderen van 15.000 naar 1700 buitenspeeluren per kind in diens jeugdjaren. Een op de zeven speelt zelfs helemaal niet buiten. En dat heeft gevolgen. Erik: "Het heeft invloed op de motorische ontwikkeling. Leren rennen, gooien, vallen is belangrijk. Vroeger als er een bal op het dak vloog, klommen we erop en sprongen zo weer naar beneden. Als kinderen dat nu doen, breken ze hun enkels. Ze weten niet hoe ze moeten vallen."

Een achterstand in motorische vaardigheden haal je later niet zomaar meer in. Maar ook voor de ontwikkeling van zelfvertrouwen en het voorkomen van overgewicht is beweging van belang. Het ministerie schreef vorig jaar een challenge uit. Vier winnaars kregen een geldbedrag om hun ideeën uit te werken. Renske: "We waren de enigen die iets hadden bedacht voor de doelgroep 2- tot 4-jarigen. Voor hen is er nog bijna niks. Alleen de wipkip, maar ja, wat moet je daar nou mee?"

Creativiteit

Opeens staat iedereen te fronsen. Duidelijk. Van wipkippen wordt niemand blij. Speelspots dus. Renske: "We wilden iets maken in de wijk, dicht bij huis. Met simpele aanpassingen in de omgeving een verandering bewerkstelligen. Eerst deden we onderzoek. We hebben ouders geïnterviewd, ideeën voorgelegd. Iedereen werd heel enthousiast van de multifunctionaliteit en de creativiteit van de speelspots."

Het project is een pilot. Er is volop ruimte voor experiment. De komende maanden komt er elke dag een beetje meer om mee te spelen in de wijk. Grotere markeringen, zoals een slingerende lijn van de ene naar de andere kant van de straat. Maar ook een slalombaan, een glijbaan op een trap en een klimpaneel staan op de planning.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden