Jeugdspelers van tennisvereniging Presikhaaf. In het geel Wouter Fens, in het wit Wouter de Swart en in het rood Mart-Jan Kaak.
Jeugdspelers van tennisvereniging Presikhaaf. In het geel Wouter Fens, in het wit Wouter de Swart en in het rood Mart-Jan Kaak. (Foto: Ellen Koelewijn)

'De trainer neemt na afloop de bal mee naar huis'

Arnhem -  Veel sportverenigingen hebben de jeugdtrainingen weer opgepakt. Het is een heel gedoe, maar als iedereen zich aan de regels houdt, gaat het wel, zeggen de clubs.

Door Leo Polhuijs

Walter Boschker is corona-coördinator van voetbalvereniging ESA. "De trainingen voor de jeugd tot en met 12 jaar zijn vorige week al begonnen, de groep van 13 tot en met 18 jaar mocht deze week weer het veld op. Het loopt allemaal prima en het is te doen als iedereen zich aan de regels houdt."

ESA heeft drie mensen aangesteld die er tijdens de oefeningen op toe moeten zien dat alles volgens de regels verloopt. Bij de jeugd tot en met 12 jaar hoeft geen afstand gehouden te worden, maar bij de oudere groep juist wél. "We proberen onderling contact zoveel mogelijk te vermijden. Dat gebeurt onder meer doordat we duidelijke routes hebben aangegeven voor mensen die het sportcomplex opkomen en het weer verlaten. Zo zorgen we ervoor dat de bezoekersstromen elkaar niet kruisen."

"Ook mogen de spelers zich na afloop niet bij ons douchen. Na de training moet iedereen weer direct van het veld af om te voorkomen dat mensen toch samenklitten. Bovendien mogen ouders niet langs de lijn staan en nemen trainers de bal na afloop mee naar huis, zodat deze door zo min mogelijk handen gaat."

Afgebakend

Bij het VV Arnhemia van Geert Lentjes zijn ze ook weer begonnen. "Alles is duidelijk afgebakend, niet alleen op ons eigen terrein maar ook de ruimte met de achterliggende sportvelden. Voor zover ik het kan bekijken, houdt iedereen zich wel aan de regels."

Rudy Mulderij van Budo Ryu (jiujitsu, aikido, kung-fu en karate) vertelt dat er momenteel niet wordt getraind. "Ook niet door de jeugd. Tot 1 september liggen al onze trainingen stil omdat budo een contactsport is en bovendien in een zaal wordt beoefend."

Bij Tennisvereniging Presikhaaf vertelt voorzitter Jaap van den Bosch dat de jeugd zich prima houdt aan de regels. "Het protocol dat we in overleg met de landelijke tennisbond KNLTB hebben vastgesteld, is streng, maar het werkt. Het is voor iedereen even wennen. Zo mag je alleen naar de wc bij hoge nood. Na afloop moet het toilet meteen goed worden schoongemaakt. De jeugd is beweeglijk, maar het scheelt dat we geen binnen-of contactsport zijn. Daardoor kunnen de jongere spelers zich naar verhouding makkelijk bewegen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden